Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 27/2 (augustus 2011) pag. 8-9
 

Herbestemming van schoolgebouwen

 

Auteur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

In Bussum heeft een flink aantal voormalige schoolgebouwen een nieuwe bestemming gekregen. Soms is het huidige gebruik dicht bij het oorspronkelijke gebleven en komen er kinderen over de vloer. Soms werd het nieuwe gebruik heel anders: er wordt gewoond, gewerkt, er is een wijkcentrum, er kwam een bibliotheek of een activiteitencentrum. Door deze herbestemmingen konden een aantal karakteristieke gebouwen behouden blijven. Een overzicht.

Klik hier voor de pdf van dit artikel
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.


De school aan de Veldweg werd in 1923 gesloten toen de Paulusschool geopend werd (zie het artikel Van Bijbelschool tot Bommelburcht in dit tijdschrift). Het schoolgebouw werd een drukkerij. Nu is er een marketingbureau in gevestigd.Foto-onderschrift:
De voormalige School met den Bijbel aan de Veldweg uit 1892 in 2011, hier aan de achterzijde gezien (foto Klaas Oosterom)

Kleuterschool Kindervreugd aan de Min. A.S. Talmalaan heeft vele schoolbestemmingen gehad. Nu is het de plek voor de buitenschoolse opvang De Talamander en de Halvedag-opvang De Bolderwagen, beide van de Stichting Kinderopvang Naarden Bussum Muiden Muiderberg (NBMM).

De R.K. Fröbelschool aan de Herenstraat huisvest nu het Tienercentrum, het Gastouderbureau en het Bureau Peuterspeelzalen, alle van de Stichting Kinderopvang NBMM.
Foto-onderschrift:
Dubbele trappenhuis in voormalige Mariaschool (foto Hendrien Landeweer)


In 1904 werd de Mariaschool gebouwd aan de Krijnenweg/Mariastraat. Deze meisjesschool werd later de Maria (m)ulo en nog later Maria Mavo. De Mariaschool/Henricusschool werd in de jaren ’60 van de 20e eeuw een gemengde school en sloot zijn deuren in de jaren ’90. Toen werden er 25 appartementen in gebouwd. Een bijzonderheid, die nog steeds in het gebouw te zien is, is het trappenhuis. Het bestaat uit twee gescheiden wenteltrappen die tegen elkaar in draaien. Op de ene trap gingen de arme kinderen met klompjes in de hand naar boven. Op de andere de rijke meisjes met de schoenen aan. Zo hoefden ze niet met elkaar in contact te komen. Dit onderscheid heeft tot 1937 stand gehouden.

De Gooische Vakschool voor meisjes, Huizerweg 54, later Huishoudschool, is nu een verzamelgebouw voor twintig organisaties, clubs en bedrijfjes, waaronder Versa Welzijn, de Historische Kring Bussum en drukkerij Walden.

De St. Jozefschool, later Fatima/Jozefschool aan de Ceintuurbaan, herbergde na vertrek van de school een vestiging van de Openbare Bibliotheek en de Volksuniversiteit. Nu is het Versa Uit-Wijk met een peuterspeelzaal, vier lokalen voor ROC Gooi-en Vechtstreek, de drumband Vijos en diverse andere cursusruimtes. Aan de kant van de Dr. Schaepmanlaan zijn later gebouwen aangebouwd waaronder Scala, die in verbinding staan met het voormalige schoolgebouw.

De Koepelschool, rechts van de Koepelkerk, was school tot 1994. Nu huisvest het gebouw het Activiteitencentrum Jan Ligthart en het Afasiecentrum Flevopolder, ’t Gooi e.o.

De Prinses Juliana Bewaarschool aan de Torenlaan herbergt nu een activiteitencentrum van het Rode Kruis. Een grote steen met de oorspronkelijke naam zit nog in de gevel.

De Brandsma ULO, later Mavo aan de Huizerweg, is nu het onderkomen van Peuterspeelzaal Wiele Wiele Stap van Sherpa en Kinderdagverblijf en Buitenschoolse opvang ’t Mouwtje van de Stichting Kinderopvang NBMM.

School aan den Eng uit 1928/1929 aan de Godelindedwarsstraat. Het gymnastieklokaal van deze school en diverse huizen werden eind 1942 ernstig beschadigd omdat er een Duits vliegtuig neerstortte. Na de oorlog heette de school Prinses Marijkeschool en vanaf 1984 De Linde. De school is in de jaren ‘90 verbouwd tot appartementen. In het voormalige gymlokaal is nu een woning en atelier. Het wijkcentrum Achter de Linde is deels gevestigd in de kleuterschool van vroeger en deels in nieuwbouw.

Pensionaat Mariënburg aan de Brinklaan. Generaties lang was hierin een R.K. meisjespensionaat gevestigd; de zusters woonden in het hoofdgebouw. Tijdens de bezetting zaten de Duitsers in het gebouw en werden op verschillende locaties in Bussum de kostschoolactiviteiten voortgezet. Nu is het al weer tientallen jaren een bejaardenhuis/zorgcentrum voor R.K. religieuzen.Foto-onderschrift:
De ‘Kostschool voor Jonge Dames’ aan de Brinklaan 144-146 (coll. HKB)

Op 20 juli 1875 stichtte koffiemakelaar W.J. Cremers tezamen met enkele anderen een meisjeskostschool, die op 14 oktober 1875 werd geopend. De school stond aanvankelijk onder leiding van mej. Van Hulsteijn. Zij werd opgevolgd door mej. A.C.H. Roodhuyzen de Vries, die de school in 1881 het ‘Instituut Roodhuyzen’ noemde en verplaatste naar de Graaf Wichmanlaan 21 (thans Brandsma kleuterschool). Op Brinklaan 146 woonde de directrice, op Brinklaan nummer 144 was de school gevestigd. De namen van de villa’s waren Helene en Sophie. Thans heten ze Zonnewende en De Beuk en worden particulier bewoond.

Klaas Oosterom (technisch-chemicus; 1939) verwoordt en verbeeldt sinds zijn pensionering de historie van Bussum.


Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 125 gasten en geen leden online