Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 27/3 (december 2011) pag. 3: Voorwoord

Wat vindt u in dit nummer?

 

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf van dit Voorwoord.

De grote gebeurtenissen in de Bussumse geschiedenis zijn meestal goed bekend, het zijn vaak gebeurtenissen waar de Bussumse geschiedenis even deel uitmaakte van de landelijke of internationale ontwikkelingen. Hetzelfde geldt voor de Bekende nederlanders die in Bussum gewoond hebben. De idealisten, schilders, televisie-iconen komen in dit blad vaker aan bod.

Bussum kent echter ook veel lokaal bekende Bussumers, die mede de Bussumse geschiedenis hebben vormgegeven. Mannen en vrouwen naar wie je een straat zou kunnen noemen, die een bijzondere plaats in het Bussumse leven innamen. In dit nummer twaalf biografische schetsen van bijzondere Bussumers. Het is geen top twaalf of een uitputtende lijst, er zijn meer bijzondere Bussumers. Die zullen echter in een volgend nummer of in een Bussums Biografisch Woordenboek een plaats moeten krijgen.

In dit nummer zijn het Bussumers die het dorp verrijken met hun muziek: Jack Miller, bandleider in de jaren ‘30, en Joop Sanders, die met zijn straatorgel het winkelend publiek vermaakt. Twee artikelen raken aan een echte BN-er, Vincent van Gogh. Zijn schoonzus Jo Van Gogh-Bongers woonde lange tijd in Bussum en beheerde zijn schilderwerk. Dick Bouwman verzorgde jarenlang het vervoer van de schilderijen.

De literaire sector komt aan bod met Willem Brandt, dichter en hoofdredacteur van de Bussumse Courant. Floris Bakels publiceerde een ingrijpend boek over de bezettingsjaren waarin hij veel ellende meemaakte.

Hans Hendriks is een bekende naam voor wie met de gezondheidszorg in Bussum te maken had. Daarnaast zullen ook velen mevrouw de Ruijter kennen die heel wat Bussumers geholpen heeft hun kinderen ter wereld te brengen. Wim Leenderts is een bekend gezicht uit de Bussumse Boekhandel, een tijd lang dé boekwinkel van Bussum. De kapperszaak die Sebastiaan Hageman in de jaren ‘30 begon aan de Stationsstraat bestaat nog steeds, zijn leven wordt beschreven.

Rebellen of dwarsliggers kunnen we ze noemen, de mannen die begin 19e eeuw Bussum zijn onafhankelijkheid bezorgd hebben. Helaas is er niet heel veel over hun leven bekend, maar ze worden door hun paspoort nu iets zichtbaarder. En als we het over dwarsliggers in de 20e eeuw hebben dan moet Jan Griffioen genoemd worden. Als slager en speculant valt al zoveel over hem te vertellen dat het in een volgend nummer vervolgd wordt.

De geschiedenis is nooit af, deze mannen en vrouwen zullen hopelijk een plek krijgen in komende boeken en vele anderen zullen hen volgen.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 71 gasten en geen leden online