Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 27/2 (augustus 2011) pag. 3: Voorwoord

Wat vindt u in dit nummer?

 

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf van dit Voorwoord.

Het thema van de 25e Open Monumentendag is ‘Nieuw gebruik - Oud gebouw’ en gaat over herbestemming. Oude gebouwen verliezen hun functie en weerspiegelen daarmee de ontwikkelingen van de laatste decennia: de ontkerkelijking, het wegtrekken van industriële bedrijvigheid of nieuwe ideeen over gezondheid en onderwijs. Het zou niet goed zijn alles zonder meer te willen behouden, alleen maar omdat het ouder is dan vijftig jaar. Herbestemming is prachtig als het een beeldbepalend gebouw is waarvoor een passende nieuwe functie gevonden kan worden. Daarmee kan de band met het verleden en de diversiteit van het dorpsbeeld behouden blijven.

De herbestemming van de gebouwen ligt vaak in het verlengde van de oude functie of dicht bij de oude maatschappelijke functie. Het bekendste voorbeeld is wellicht verbouw van de St. Vitus- en de Vredeskerk. Hans Jonker laat zien hoe de kerken met passen en meten voor woningbouw geschikt zijn geworden. Op kleinere schaal is dat gelukt bij het kerkje aan de Iepenlaan; de nieuwe bewoners Ellen en Gerard Groten beschrijven hoe ze de ruimte verbouwen tot woonruimte.

Er zijn veel scholen in Bussum in onbruik geraakt. Klaas Oosterom geeft een overzicht van scholen die een nieuwe bestemming hebben gekregen. Bijzondere aandacht gaat naar de Bijbelschool die omgetoverd werd in kinderdagverblijf Bommelburcht. Ook dicht bij de oorspronkelijke bestemming is de Rozenboom gebleven. Nel Krijnen-Van Gog beschrijft de geschiedenis van herberg tot Grand Café.

Het badhuis aan de Koopweg heeft nog steeds een maatschappelijke functie. In het artikel van Jacques Poissonnier is te lezen hoe de baders met hun handdoek zijn vervangen door bezoekers van het wijkcentrum.

Fort Werk IV ten slotte heeft de grootste verandering van functie ondergaan. Jaap van Welsen toont hoe de militaire functie heeft plaats gemaakt voor een creatief-artistiek gebruik.

Bussum heeft op herbestemmingsgebied meer te bieden dan wat hier beschreven wordt. De watertoren is natuurlijk een geslaagd project. En van Bensdorp en militair terrein Crailo kunnen we hopelijk in de toekomst nog veel moois verwachten.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 159 gasten en geen leden online