Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 27/3 (december 2011) pag. 1

Inhoud

(van de redactie)


Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.
Klik hier voor de pdf van deze Inhoudspagina.

Foto’s omslag:
zie artikelen

INHOUD

Bussums Historisch Tijdschrift

• In dit nummer – Redactie 3
• Jaap Molenaar alias Jack Miller – J.G.K. Molenaar 4
• Meesterkapper Sebastiaan en Het Hollandsche Kappershuis – Bas Hageman 6
• Joop Sanders: Bussum’s eigen straatmuzikant – Eva Smit-Beek 9
• Wim Leenderts, de boekverkoper – Rens Muller 11
• ‘Ik hou van beschuit met muisjes’. Een ode aan verloskundige mevrouw de Ruijter – Lynette de Ruijter 13
• J.G.Griffioen. Slager-speculant-melkboer. De periode 1909-1925 – Hans Jonker 16
• Dokter Hans Hendriks ruim 50 jaar een begrip in het Gooi – Jan Hammer 20
• Jo van Gogh-Bonger en de victorie van Van Gogh (1853-1890) – Marcus van der Heide 22
• Dirk Bouwman en Van Gogh – Rudolf Geel 25
• De dwarsliggers – Nel Krijnen-van Gog 27
• Floris Bakels – Klaas Oosterom 30
• Honingvogel in het Brediuskwartier. Bij het 30ste sterfjaar van Willem Brandt – Wim Klooster 32
• Colofon 36

DE VERENIGING

De Historische Kring Bussum stelt zich ten doel het bevorderen van de kennis en de belangstelling voor de geschiedenis in het algemeen en de geschiedenis van Bussum en omgeving in het bijzonder. Zij probeert dat doel te bereiken door een documentatiecentrum in stand te houden, een tijdschrift uit te geven en tentoonstellingen, lezingen en excursies te organiseren. De vereniging heeft een aantal werkgroepen die historisch materiaal verzamelen, bestuderen en publiceren.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 248 gasten en geen leden online