Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 24/1 (maart 2008) pag. 3: Voorwoord

Wat vindt u in dit nummer?


Auteurs: Jaap van Hassel, coördinator werkgroep Televisie & Eric de Ruijter, redactie

Een vervolg op Bussum en de Televisie en de Canon van Naarden/Bussum

Klik hier voor de pdf van dit Voorwoord.

Wij hebben veel positieve reacties gekregen op het themanummer “Bussum en de Televisie” in 2007, zelfs vanuit het buitenland. De werkgroep “Bussum en de Televisie” heeft toen niet alles kunnen plaatsen, vandaar dat u in dit nummer nog een aantal artikelen tegenkomt die meer vertellen over de invloed van de TV op het dagelijkse leven in Bussum.

De werkgroep is bovendien bezig met het organiseren van een tentoonstelling over dit thema. Naar verwachting zal die in het najaar plaats vinden. Nadere mededelingen volgen op onze website en in de dag-en weekbladen. De vele interviews met medewerkers uit het Bussumse televisietijdperk zijn vastgelegd op een DVD die tijdens de tentoonstelling zal verschijnen.

De werkgroep heeft van veel mensen foto-, filmmateriaal en documentatie ontvangen. Daarvoor grote dank. Een paar namen moeten genoemd worden van personen die meegewerkt hebben aan het opgraven van deze geschiedenis. Hun naam was in het vorige nummer weggevallen: J. Schimmel, A.R. Woudsma, H. Postma, M. Galjaard en J. Martens.

In dit nummer verder twee vervolgverhalen. Martin Heyne gaat verder met zijn meerdelige Geschiedenis van Bussum (deel 7) en Nel Krijnen-van Gog schetst het tweede deel van de geschiedenis van de Rozenboom.

Een groot deel van het tijdschrift wordt in beslag genomen door de Canon van Naarden/Bussum. Een commissie heeft zich over de eerder gepubliceerde groslijst gebogen en is gekomen tot tien thema’s die een goed inzicht bieden in de Naardense en Bussumse cultuur en geschiedenis.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 65 gasten en geen leden online