Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 2 (september 2007) pag. 39
 

Wandelroute Open Monumentendagen Bussum, 8 en 9 september 2007

 

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.De Historische Kring Bussum (HKB) organiseert ook dit jaar weer de open monumentendagen met als thema Moderne Monumenten’. Bijgesloten bij ons tijdschrift vindt u een folder met de route van drie wandelingen, met een korte beschrijving van interessante ontwerpen, zowel architectonisch als stedenbouwkundig.

De wijken Brediuskwartier, Vondelkwartier en Godelindebuurt staan centraal. De organisatie heeft veel werk verricht u een aangename en informatieve wandeling te presenteren. Het is mogelijk door elke buurt een wandeling te maken; de wandelingen kunnen apart worden afgelegd of gecombineerd. Elke route voert u langs tientallen monumentale panden. Door het particuliere karakter van de wijken is het helaas niet mogelijk panden te bezoeken.

Ontwerpen van een aantal landelijk bekende, maar ook van regionaal werkende architecten worden beschreven. Natuurlijk K.P.C. de Bazel, die samen met landschapsarchitect D.F. Tersteeg het Brediuskwartier heeft ontworpen. Maar ook villa’s van de architecten Rebel, Wilke, Symons, Doornberg, Negrijn, de Gooyer en Hamdorff. Daarnaast worden de toegepaste bouwstijlen toegelicht.

Informatie

Een tent op de speelweide vormt op 8 en 9 september het centraal informatie punt. Deze is geopend op zaterdag van 12 -16 uur en op zondag van 13-16 uur.

Belangstellenden kunnen hier de routebeschrijving en het HKB-themanummer verkrijgen, of zich aanmelden als lid van onze vereniging. Aan de drie muziekscholen die Bussum rijk is, is gevraagd jonge musici tijdens de openingsuren in de tent te laten optreden. Welke dat zullen zijn is bij het opstellen van dit programma nog niet bekend. In het Bilderdijkpark, een klassiek park van belang, kunt u tijdens de open monumentendagen een rondgang maken onder leiding van een deskundige. Informatie en aanmelden geschiedt bij het centraal informatie punt op de speelweide aan de s’ Jacoblaan.

Begraafplaats Naarden te Bussum

De gemeenten Bussum en Naarden zijn nauw met elkaar verbonden. Tijdens de open monumentendagen kunt u een bezoek brengen aan deze bijzondere begraafplaats. Leden van het stichtingsbestuur zijn aanwezig voor toelichting. Een aanrader!

Tentoonstelling

In de Julianaschool, Willem Kalfflaan 1, is een bescheiden, maar interessante tentoonstelling ingericht. U vindt daar kaartmateriaal, luchtfoto’s, oud fotomateriaal van diverse panden, informatie over de architecten en een serie natuurfoto’s van de parken. De openingstijden zijn hetzelfde als van het centraal informatie punt.

Vrijdagavond 7 september worden de Open Monumentendagen in Naarden geopend in de Grote Kerk, aanvang 20.00 uur. U bent daar vanzelfsprekend van harte welkom. Voor verdere informatie: www.vvvnaarden.nl. Voor Bussum: www.historischekringbussum.nlFoto-onderschrift:
Foto: Jos Ketelaar

Nieuw op CD en DVD

Ter gelegenheid van Open Monumentendag 2007 heeft de Historische Kring Bussum een CD uitgegeven De 42 gemeentelijke monumenten van Bussum in woord en beeld. Deze CD is te koop tijdens de Culturele markt en Open Monumentendag en in het Documentatiecentrum. Leden betalen €5,00, niet leden €7,50.Verder is een DVD verschenen De Godelindebuurt Bussum. Interview met twee bewoners zie ook het artikel op pagina 13 van dit blad. Deze DVD kost ook €5,00 voor leden en €7,50 voor niet leden.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 109 gasten en geen leden online