Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 2 (september 2007) pag. 24-25
 

Belevenissen in het Brediuskwartier

 

Auteur: Ilonka de Lange

Een bewoner aan het woord

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Volgens weekblad Elsevier staat Bussum op de vierde plaats van beste woongemeenten (voetnoot 1).
Dat is niet voor niets. Ons dorp heeft veel prachtwijken en elke wijk heeft zijn eigen charme. Het Brediuskwartier is een van de mooiste wijken. Of het de allermooiste is, zou ik niet durven zeggen. Feit is dat er veel jonge monumenten staan en de wijk beschermd dorpsgezicht is.

Mijn favoriete plekje in het Brediuskwartier is het ‘herenhuis-complex’ samen met de speelweide aan de Burgemeester s’Jacoblaan. Volgens kenners is het een gaaf bewaard gebleven voorbeeld van expressionistische architectuur uit 1925. Daar woon ik nu al ruim 10 jaar met veel plezier. Nergens zie je zo fraai de wisseling van de seizoenen. Het eerste wat ik ‘s morgens doe, is de gordijnen opentrekken en naar buiten kijken om te genieten van het weidse uitzicht.

Het is overigens ook al een paar jaar de roerigste plek van de buurt. Van een ‘iets verdiept gelegen grasveld’, volgens Monumentenzorg, naar speelweide, speelveld is het nu voetbalveld geworden. Dat heeft heel wat stof doen opwaaien. Zelfs de rechter en de pers zijn er aan te pas gekomen. De gemeente zit er nog steeds mee in haar maag. Ik vraag me af of dat niet anders kan. Jammer genoeg wordt ook het nabijgelegen wonderschone Bilderdijkpark bezocht door mensen die voor overlast zorgen. Maar als dit het grootste probleem van onze buurt is, dan wonen wij vergeleken met de rest van de wereld in een aards paradijsje.

Er valt veel te bekijken; wij zitten op de eerste rang van een gratis theater. Regelmatig zien wij spelende of sportende schoolklassen. Eens viel onze blik op een jongen en een meisje van ongeveer 14 jaar. Anderhalf uur lang cirkelden ze fietsend om elkaar heen en zagen wij het spel van aantrekken en afstoten. Het leek National Geographic wel.

Foto-onderschriften:
Foto's: auteur

Het dierenrijk van het Brediuskwartier is zeker de moeite waard. Ook zonder ochtendmens te zijn is het geen straf om vroeg in de ochtend wakker te worden van de vele vogels, ieder met zijn eigen geluid. Maar de grootste show geven de ganzen in ‘t Mouwtje. Tijdens het broedseizoen volgen we ze vrijwel dagelijks en dat is een spannend schouwspel. Zo veel groen en zoveel dieren, inclusief de vernieuwde kinderboerderij, dat kan niemand in deze wijk ontgaan. Er lopen ook veel katten en honden rond, de laatste meestal netjes met een baasje met schepje.

Schoolgaande kinderen brengen automatisch contacten met andere buurtbewoners met zich mee. Mijn kinderen zijn opgegroeid in het Spiegel, trouwens ook geen gekke buurt. Hier ken ik vooral mijn naaste buren. In de directe omgeving wonen veel jonge gezinnen, meestal afkomstig uit de stad. Volgens mijn buurvrouw vallen ze allemaal voor de ruimte en de speelweide. Hier kunnen hun (toekomstige) kinderen veilig buiten spelen. De buurman heeft laatst een tegel met knikkerpotje aangebracht. Ook het aantal kinderbakfietsen neemt hand over hand toe.

Bussum mag dan misschien een vergrijsd dorp zijn, maar in het Brediuskwartier is er veel leven en veel jeugd. Dat is wellicht het mooiste aan deze wijk.

Noot:
1 ‘Laren beste woongemeente van Nederland’, Elsevier (2007) 13 juni


Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 113 gasten en geen leden online