Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 2 (september 2007) pag. 3: Voorwoord
 

Wat vindt u in dit nummer?

 

(van de redactie)

Het Brediuskwartier, de Godelindebuurt en het Vondelkwartier: moderne monumenten in Bussum

(Van dit artikel is nog geen pdf beschikbaar)


Open monumentendag 2007 stelt de moderne monumenten centraal. Reden om in dit nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift ruime aandacht te besteden aan het Brediuskwartier, de Godelindebuurt en het Vondelkwartier, alledrie buurten die opvallen door hun homogene bebouwing door architecten van naam. Zowel het Brediuskwartier als Vondelkwartier vallen inmiddels onder het ‘beschermd dorpsgezicht’.

In dit nummer vindt u dan ook allereerst een overzicht van het ontstaan van de drie buurten. Hans Jonker documenteert uitvoerig het ontstaan van de Godelindebuurt, Martin Heyne beschrijft de bebouwing van het Vondelkwartier en het begin van het Brediuskwartier. Het artikel van Jenika van der Torren sluit hier mooi op aan, omdat zij het heersende beeld van De Bazel als ontwerper van het Brediuskwartier ter discussie stelt.

Een buurt is meer dan een verzameling huizen. Het persoonlijke verhaal van Ilonka de Lange (Brediuskwartier), de bijdragen over architect Paul Berger en historicus De Vrankrijker (Vondelkwartier), en het interview dat Ben Koning optekende (Godelindebuurt) laten zien het ook goed wonen is in de drie buurten.

Tenslotte vertelt Marlies van Diest van de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit over haar werk en passie als voorzitter van die commissie. Dat de moderne architectuur niet ophoudt bij de grenzen van Bussum, laat Frits van Dulm zien als hij het heeft over hoe de moderne monumenten Naarden en Bussum verenigen.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 90 gasten en geen leden online