Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 54
 

Laarderweg 57

 

Auteur: Chris Leenders

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.


Op de Laarderweg 57 te Bussum bevond zich een bottelarij van Coca Cola. Toen Coca Cola het pand in 1965 verliet huurde de NTS het fabriekscomplex om er haar kleinere wagenpark te stallen. Ook kwam er een kleine werkplaats in het complex.

Het merendeel van het kleine wagenpark bestond uit personenwagens en kleine transportbusjes voor personen-en materiaalvervoer. Het was aan de Laarderweg altijd een drukte van belang met veel verkeer tussen de tv-studio’s en kantoorgebouwen in Bussum en Hilversum, en ook naar Schiphol. Veel actualiteiten-en speelfilms kwamen per vliegtuig ons land binnen, en arriveerden op de gekste tijden op Schiphol. Zo kon het dus gebeuren dat er op het zelfde moment zes à zeven wagens op en neer reden naar onze nationale luchthaven. In die tijd kwam het mobilofoon verkeer langzaam op gang, en daarom stond er op de garage een kleine zend-en ontvangmast van de PTT. Deze had een bereik van ongeveer 15 km, zodat Bussum en Hilversum hier onder vielen maar Schiphol niet. Het kwam dus voor dat de chauffeur net terug van Schiphol weer om konkeren. Enkele slimme technici van de NTS gingen wat illegaal ,,knutselen’’ aan de mobilofoon zend-en ontvangmast van de PTT, waardoor het bereik een stuk groter werd zodat men de ritten kon combineren naar Schiphol. Midden jaren zeventig ging ook het kleine wagenpark naar Hilversum.Foto-onderschrift:

Laarderweg 57

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 120 gasten en geen leden online