Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 46-47
 

Nog meer noodoplossingen

 

Auteur: Jaap van Hassel

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.


Aan het eind van de jaren vijftig leidde de toename van het aantal uitzendingen tot een groeiend ruimtegebrek in de studio’s. De Nederlandse Televisie Stichting zag geen andere oplossing dan het treffen van noodvoorzieningen door de huur van diverse kleinere bedrijfspanden rondom de Irenestudio en de Vitusstudio. Voor de decorbouw kon de het produktiebedrijf hier geen geschikte hal vinden en werd aan de rand van Bussum een loods gehuurd.Foto-onderschrift:
Links: Kerkstraat 18

Kerkstraat 18

De voormalige slagerij aan de Kerkstraat werd door de NTS gehuurd in de jaren 1959 en 1960. Het deed dienst als magazijn.Foto-onderschrift:
Rechts: de reportagetrein draait de Nieuwstraat in. Op de hoek de NTS-magazijnruimte

Veldheimerlaan / Nieuwstraat

Op de hoek van de Nieuwstraat en de Veldheimerlaan stond langere tijd een gebouwtje leeg. De NTS kon het  nog wel gebruiken als magazijn.

Kapelstraat 47a

De Afdeling Huistechniek van de NTS was een aantal jaren ondergebracht in dit pand aan de Kapelstraat. Deze afdeling legde zich toe op het onderhoud van studioinventaris zoals de licht-installatie.

Plaggenweg achter nummer 17

Aan de Plaggenweg stond achter nummer 17 een opslagplaats van aannemer Dieters. De loods is bij de oudere Bussummers bekend als “de Favetex”, een kledingdiscount.

De ruimte was hoog genoeg om decorstukken te kunnen vervaardigen. De afstand van de studioruimten noodzaakte wel tot een omslachtig vervoer over straat. In de eerste tijd werd hiervoor een oude legertruck gebruikt. Vaak vond ’s nachts het verwisselen van de stukken tussen de Plaggenweg en de Kerkstraat en Sint Vitusstraat plaats.Foto-onderschrift:

Boven: Kapelstraat 47a
Foto-onderschrift:

Onder: Plaggenweg 7

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 106 gasten en geen leden online