Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 45
 

Beerensteinerlaan nummer 24

 

Auteur: Chris Leenders

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.


In 1955 kocht de NTS een vrijstaande villa aan de Beerensteinerlaan nr. 24 in de Bussumse wijk Het Spiegel.

In het pand werd in oktober 1955 de redactie van het nieuw op te richten NTS-Journaal gevestigd. Ook nam er de afdeling Filmzaken haar intrek. Het Journaal begon met vijf medewerkers in twee kamers met een paar stalen bureaus en wat stoelen. Het was in het midden van de jaren vijftig voor het eerst dat de kijkers in vaste regelmaat, drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag), binnen-en buitenlands nieuws in de huiskamer konden ontvangen. Daarvoor kon je het nieuws alleen bekijken als Polygoon-journaal in de bioscoop.

Het Journaal van acht uur in de avond werd geheel gemonteerd op de Beerensteinerlaan. Als stukjes film laat werden aangeleverd was het soms een gevecht tegen de klok om het journaal van acht uur te halen. Omdat het Journaal uit Studio Vitus aan de andere kant van de spoorlijn werd uitgezonden kwam men soms voor dichte spoorbomen bij de Gooibergstraat. Dan stond men te wachten terwijl de wijzers van de Vituskerk al naar het uitzendtijdstip van acht uur kropen. Men besloot dit probleem op te lossen door voortaan eerst de portier van de Vitusstudio op te bellen. Die spurtte vervolgens per fiets naar zijn kant van de spoorlijn, waarna de filmcutter van dienst het filmblik over de spoorbomen slingerde.

Begon het Journaal met vijf medewerkers in 1956, beginjaren 60 waren het er al vijftig, de villa op de Beerensteinerlaan was propvol geworden met personeel, bureaus en apparatuur.

Al in 1962 vertrok deze NTS-afdeling naar de Emmastraat in Hilversum.

Daarna bevolkte het constructiebureau en de afdeling elektrotechniek de villa. In 1975 werd het gehele pand gemoderniseerd en opnieuw ingedeeld. Verder werd er in 1977 een dependance van “de Ambachtsschool” in gevestigd en kwamen er weer filmmontagekamers in de villa. In de jaren tachtig verliet de NOS de Beerensteinerlaan.Foto-onderschrift:

Rechts: Beerensteinerlaan 24 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 84 gasten en geen leden online