Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 42-43
 

De Ambachtschool & Het Maagdenhuis

 

Auteurs: Jaap van Hassel en Chris Leenders

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.


Na de verhuizing van de Ambachtsschool naar Bussum Zuid kwam het schoolgebouw aan de Landstraat nr. 3 leeg te staan. De Nederlandse Televisie Stichting huurde het gebouw vlak achter de Irenestudio met het doel daar de afdelingen decorontwerp-en bouw alsmede de rekwisietenafdeling te huisvesten. Ook werden er gevestigd de afdeling van de meetdienst, een klein technisch magazijn en het algemene ontwerpbureau van de NTS.

De rekwisietenafdeling zat op de zolderverdieping van de school. Jan Jonker, die de leiding kreeg over deze afdeling, was verantwoordelijk voor alle voor de opnamen benodigde potten, pannen, salontafels en lampen etc.. In de beginjaren van de televisie schuimden de medewerkers van de rekwisietenafdeling de Bussumse straten af om aan de nodige spullen te komen, want men had nergens geld voor.Foto-onderschrift:

Landstraat 3

Op de lagere verdiepingen van het gebouw was het eerste filmcentrum gevestigd, met montagetafels waar filmcutters en programmamakers die 35mm of 16mm film monteerden. In de oude smederij kwam het nasynchronisatie-centrum, waar dan niet alleen het journaal en andere films van bijbehorend geluid konden worden voorzien, maar ook preview mogelijkheden bestonden. In een kleine projectieruimte konden films worden bekeken en commentaar ingesproken.

De NTS groeide door, en in 1961 had men al 11 montagekamertjes. Uiteindelijk werd het gehele gebouw volgebouwd met in totaal 35 montagekamertjes en een groot filmarchief.

In 1983 verliet de Nederlandse Televisie Stichting het gebouw, waarna het werd gesloopt.Foto-onderschrift:

De voormalige Ambachtsschool. Door de Schoolstraat is zicht op Studio Irene
 
Later huurde de NTS ook het pand Landstraat nr. 1 (in Bussum bekend onder de naam “Het Maagdenhuis”). Het gebouw werd gebruikt als dependance van de Ambachtsschool voor de huisvesting van diverse technische afdelingen.Foto-onderschrift:

Landstraat 1 gezien vanaf de Huizerweg


 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 178 gasten en geen leden online