HOME HKB
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 42-43
 

De Ambachtschool & Het Maagdenhuis

 

Auteurs: Jaap van Hassel en Chris Leenders

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.


Na de verhuizing van de Ambachtsschool naar Bussum Zuid kwam het schoolgebouw aan de Landstraat nr. 3 leeg te staan. De Nederlandse Televisie Stichting huurde het gebouw vlak achter de Irenestudio met het doel daar de afdelingen decorontwerp-en bouw alsmede de rekwisietenafdeling te huisvesten. Ook werden er gevestigd de afdeling van de meetdienst, een klein technisch magazijn en het algemene ontwerpbureau van de NTS.

De rekwisietenafdeling zat op de zolderverdieping van de school. Jan Jonker, die de leiding kreeg over deze afdeling, was verantwoordelijk voor alle voor de opnamen benodigde potten, pannen, salontafels en lampen etc.. In de beginjaren van de televisie schuimden de medewerkers van de rekwisietenafdeling de Bussumse straten af om aan de nodige spullen te komen, want men had nergens geld voor.Foto-onderschrift:

Landstraat 3

Op de lagere verdiepingen van het gebouw was het eerste filmcentrum gevestigd, met montagetafels waar filmcutters en programmamakers die 35mm of 16mm film monteerden. In de oude smederij kwam het nasynchronisatie-centrum, waar dan niet alleen het journaal en andere films van bijbehorend geluid konden worden voorzien, maar ook preview mogelijkheden bestonden. In een kleine projectieruimte konden films worden bekeken en commentaar ingesproken.

De NTS groeide door, en in 1961 had men al 11 montagekamertjes. Uiteindelijk werd het gehele gebouw volgebouwd met in totaal 35 montagekamertjes en een groot filmarchief.

In 1983 verliet de Nederlandse Televisie Stichting het gebouw, waarna het werd gesloopt.Foto-onderschrift:

De voormalige Ambachtsschool. Door de Schoolstraat is zicht op Studio Irene
 
Later huurde de NTS ook het pand Landstraat nr. 1 (in Bussum bekend onder de naam “Het Maagdenhuis”). Het gebouw werd gebruikt als dependance van de Ambachtsschool voor de huisvesting van diverse technische afdelingen.Foto-onderschrift:

Landstraat 1 gezien vanaf de Huizerweg


 

Actueel

Open Monumenten Dag 2020

Dit jaar komt er in Bussum toch een Open Monumentendag! Het thema is 'Leermonumenten'. Door de corona situatie was het lange tijd onzeker of de Historische Kring Bussum op 12 september een programma kon maken op een locatie in aanwezigheid van publiek. Gelukkig zijn sinds 1 juli de corona maatregelen zodanig gewijzigd dat een ‘live’ programma mogelijk is. Dit wel met inachtneming van het ‘1,5 meter afstand houden’ en hanteren van looproutes. 

Voor de Open Monumentendag op 12 september is samen-werking gezocht met het Willem de Zwijgercollege, een bekend ‘leermonument’ in Bussum. Deze school bestaat in 2020 honderd jaar en was –vóór corona- bezig een jubileum programma voor te bereiden. Een groot deel daarvan wordt opgeschoven naar volgend jaar, maar de school is bereid om samen met de HKB de Open Monumentendag te organiseren. Houd voor meer informatie deze website in de gaten ! 

Foto van de maand

Augustus 2020

08 2020t

Wederom een foto uit het archief  'Onbekend'  van de HKB.
Een reeks foto's waar we geen afkomst, adres óf situatie in het Bussumse op kunnen plakken! Je kunt je hierbij zelfs afvragen of deze villa wel in Bussum staat ....? 

Kunt u ons verder helpen, waardoor ons archief nóg completer wordt, wij vernemen dat heel graag.

.

We hebben 57 gasten en geen leden online