Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 36-37
 

De Van Oeveren-garages

 

Auteur: Chris Leenders

Klik hier voor de pdf van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Op een terrein aan de Nieuwstraat kwam in 1955 een grote garageloods vrij. Deze loods lag achter gebouw Eltheto, ook wel studio 3B (B van Bussum) genoemd. In 1954 had de NTS elders in Bussum geprobeerd aan een garage te komen voor twee grote tv-reportagewagens van 10 en 14 meter lang. De enige plek die vrij was, was een loods van gemeentewerken op het Sportpark Zuid. Maar daar stonden ook al brandweerwagens en BB-spullen, dus dat werd gemeentewerken iets te veel. Men moest het maar in de private sector zoeken, volgens het gemeentebestuur. Aldus geschiedde.

Echter, de langste tv-reportagewagen (die ooit een oude Philips truck-met-oplegger was voor personenvervoer) was te lang voor de nieuwe garage en stond dus meestal gewoon op straat. In de tweede reportagewagen (van het Britse merk Commer) bouwde men op de Nieuwstraat naar eigen ontwerp de gehele technische apparatuur in. Idem met de derde wagen.

Begin jaren zestig kwamen reportagetreinen in gebruik. Niet alle apparatuur kon meer in één wagen. Zo’n trein bestond uit een regiewagen en een aparte techniekwagen. In 1961 kostte een reportage-trein 950.000 gulden, er stond dus letterlijk voor vele miljoenen guldens aan materiaal in de Nieuwstraat.

De garage werd in de loop van de tijd geheel gemoderniseerd, er kwam wat kantoorruimte bij en wasgelegenheid met douches. Als je op woensdagmiddag als Bussums jongetje van tien jaar aanbelde bij de garage, verscheen een oude man in bruine stofjas in de deuropening. En als je dan beleefd vroeg om het binnenste van die grote grijze reportagewagens te mogen aanschouwen kon dat meestal wel, en dan zag je al die knopjes en schuifregelaars, laat staan al die kleine monitoren. Kortom, je kon je daar uren vermaken.Foto-onderschrift:

Het wagenpark van de NTS bij de Van Oeveren-garages

Later kwamen er steeds meer reportagetreinen in de garage staan. En vanaf 1967 ook de eerste kleuren tv-reportagetrein. Men moet bedenken dat alle reparaties aan de techniek in de zeer gevoelige reportagewagens door eigen technici werd verricht. Als de wagens laat uit het land terugkwamen werden ze allemaal gewassen door de chauffeurs. Die hadden een harde stem, zodat veel omwonenden van de garage tot diep in de nacht konden meegenieten van de schoonmaakactiviteiten aan het wagenpark.

Ook op de Botweg was een kleine garage van de NTS. April 1971 vertrokken alle wagens, in een lange colonne van ruim twee km naar hun nieuwe behuizing in Hilversum. Daarna waren er in de garage andere bedrijfsactiviteiten. De garage is nu gesloopt, en staat daar nu een nieuw appartementengebouw (Nieuw Veldheim).Foto-onderschrift:

De Van Oeveren-garages en de PTT-toren in de Nieuwstraat

Overigens heeft de NTS begin zeventiger jaren, nog drie grote garages naast Studio Eltheto gehuurd, daar hebben dik onder het stof en met alle lucht uit de banden nog vijftien jaar lang reportagewagens gestaan die waren overgedragen aan het Omroepmuseum. Midden jaren tachtig gingen zij naar de fabriek terug in West-Duitsland om weer helemaal opgefrist te worden. Door een foutje in het contract kwamen ze nooit meer terug in Nederland en bleven ze in Duitsland.Foto-onderschrift:

Een reportagetrein staat klaar voor vertrek

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 53 gasten en geen leden online