Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 34-35

Gebouw Eltheto

 

auteur: Jaap van Hassel

Klik hier voor de pdf van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.


Achter de Vredekerk aan de Huizerweg stond het gebouw Eltheto, een wijkgebouw van de Nederlands Hervormde gemeente.

Toen in april 1955 brand in de Irenestudio was geweest heeft het kerkbestuur gebouw Eltheto onmiddellijk aan de Nederlandse Televisie Stichting beschikbaar gesteld. De NTS betrok dezelfde dag nog het gebouw om de uitzending van de volgende avond te kunnen redden. Er kwamen veel improvisatie en vele meters gordijnstof aan te pas, maar het lukte wonderwel.

Wel kleefden er nog wel een paar onvolkomenheden aan deze derde opnamelocatie. Ten eerste moest er bij gebrek aan technische voorzieningen altijd een reportagewagen aan te pas komen.

Daarnaast was de studiovloer niet van al te beste kwaliteit. Hij kraakte verschrikkelijk bij elke camerabeweging en bij elke stap die gezet werd. Tinneke Roeffen (de eerste vrouwelijke TV regisseur) weet nog dat daarom vlak voor iedere uitzending de vloer met water besproeid werd. Bovendien moesten de mensen die tijdens de uitzending op de vloer werkten vilten sloffen aan.Foto-onderschrift:
Boven: gebouw Eltheto voor ingebruikname door de NTSFoto-onderschrift:
Onder: ... en na de verbouwing


In 1957 en 1958 werd het gebouw van binnen verbouwd. De zwakke vloeren werden vervangen en er werd nieuwe apparatuur geplaatst. Studio III zou een “beeldstudio” worden. Op de begane grond werd een studiovloer gelegd met een vloeroppervlakte van 225 vierkante meter, in het voorgedeelte van het gebouw kwamen enige kantoorruimten en een ruimte voor rekwisieten en kleine decorstukken. Op de eerste verdieping bevonden zich de technisch ruimten, zoals de regiekamer, de cameracontrolekamer, de filmruimte, de meetkamer en de commentaarcel. Ook van de kelderverdieping werd nuttig gebruik gemaakt (met onder meer de kantine, vier ruime kleedkamers en een schminkruimte). Wie het vroegere “Eltheto” heeft gekend met een scheidingswand tussen de twee zalen en met een balkon met een orgel, vond daar na de verbouwing niets meer van terug. Op 1 januari 1959 werd de vernieuwde Studio Eltheto (studio III) in gebruik genomen.Foto-onderschrift:
Op vilten sloffen achter de camera

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 56 gasten en geen leden online