HOME HKB
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 23, nummer 1 (mei of juni 2007) pag. 34-35

Gebouw Eltheto

 

auteur: Jaap van Hassel

Klik hier voor de pdf van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.


Achter de Vredekerk aan de Huizerweg stond het gebouw Eltheto, een wijkgebouw van de Nederlands Hervormde gemeente.

Toen in april 1955 brand in de Irenestudio was geweest heeft het kerkbestuur gebouw Eltheto onmiddellijk aan de Nederlandse Televisie Stichting beschikbaar gesteld. De NTS betrok dezelfde dag nog het gebouw om de uitzending van de volgende avond te kunnen redden. Er kwamen veel improvisatie en vele meters gordijnstof aan te pas, maar het lukte wonderwel.

Wel kleefden er nog wel een paar onvolkomenheden aan deze derde opnamelocatie. Ten eerste moest er bij gebrek aan technische voorzieningen altijd een reportagewagen aan te pas komen.

Daarnaast was de studiovloer niet van al te beste kwaliteit. Hij kraakte verschrikkelijk bij elke camerabeweging en bij elke stap die gezet werd. Tinneke Roeffen (de eerste vrouwelijke TV regisseur) weet nog dat daarom vlak voor iedere uitzending de vloer met water besproeid werd. Bovendien moesten de mensen die tijdens de uitzending op de vloer werkten vilten sloffen aan.Foto-onderschrift:
Boven: gebouw Eltheto voor ingebruikname door de NTSFoto-onderschrift:
Onder: ... en na de verbouwing


In 1957 en 1958 werd het gebouw van binnen verbouwd. De zwakke vloeren werden vervangen en er werd nieuwe apparatuur geplaatst. Studio III zou een “beeldstudio” worden. Op de begane grond werd een studiovloer gelegd met een vloeroppervlakte van 225 vierkante meter, in het voorgedeelte van het gebouw kwamen enige kantoorruimten en een ruimte voor rekwisieten en kleine decorstukken. Op de eerste verdieping bevonden zich de technisch ruimten, zoals de regiekamer, de cameracontrolekamer, de filmruimte, de meetkamer en de commentaarcel. Ook van de kelderverdieping werd nuttig gebruik gemaakt (met onder meer de kantine, vier ruime kleedkamers en een schminkruimte). Wie het vroegere “Eltheto” heeft gekend met een scheidingswand tussen de twee zalen en met een balkon met een orgel, vond daar na de verbouwing niets meer van terug. Op 1 januari 1959 werd de vernieuwde Studio Eltheto (studio III) in gebruik genomen.Foto-onderschrift:
Op vilten sloffen achter de camera

 

Actueel

Open Monumenten Dag 2020

Dit jaar komt er in Bussum toch een Open Monumentendag! Het thema is 'Leermonumenten'. Door de corona situatie was het lange tijd onzeker of de Historische Kring Bussum op 12 september een programma kon maken op een locatie in aanwezigheid van publiek. Gelukkig zijn sinds 1 juli de corona maatregelen zodanig gewijzigd dat een ‘live’ programma mogelijk is. Dit wel met inachtneming van het ‘1,5 meter afstand houden’ en hanteren van looproutes. 

Voor de Open Monumentendag op 12 september is samen-werking gezocht met het Willem de Zwijgercollege, een bekend ‘leermonument’ in Bussum. Deze school bestaat in 2020 honderd jaar en was –vóór corona- bezig een jubileum programma voor te bereiden. Een groot deel daarvan wordt opgeschoven naar volgend jaar, maar de school is bereid om samen met de HKB de Open Monumentendag te organiseren. Houd voor meer informatie deze website in de gaten ! 

Foto van de maand

Augustus 2020

08 2020t

Wederom een foto uit het archief  'Onbekend'  van de HKB.
Een reeks foto's waar we geen afkomst, adres óf situatie in het Bussumse op kunnen plakken! Je kunt je hierbij zelfs afvragen of deze villa wel in Bussum staat ....? 

Kunt u ons verder helpen, waardoor ons archief nóg completer wordt, wij vernemen dat heel graag.

.

We hebben 29 gasten en geen leden online