Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 29/2 (augustus 2013) pag. 36-37


Geerling - Negentig jaar pracht

Jaap van Welsen

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

     
 
De huidige winkel aan het Wilhelminaplantsoen

In 1920 streek de vijfentwintigjarige ‛Meister Uhrmacher’ en juwelierszoon Josef Geerling uit Keulen in Bussum neer. De omstandigheden en vooruitzichten in zijn geboortestad waren zodanig, dat hij het avontuur maar waagde in het nabije ‛steinreiche Holland’. Nadat hij een paar jaar had gewerkt bij juwelier Bruns, vond hij, dat hij het zelf wel kon proberen. In mei 1923 opende hij een juwelierszaak in de Kerkstraat nr. 17, hoek Kapelstraat, waar nu de Rotsvastgroep Makelaars gevestigd zijn. Daar groeiden negen kinderen op, die later allemaal ondernemer – zij het niet in het juweliers- of horlogemakersvak – werden of met ondernemers trouwden. Een van de dochters trouwde wel met een horlogemaker. In de loop der jaren werd de zaak uitgebreid met een belendend pand, waarin nu ‛Wedding in Style’ gevestigd is. De ruimte was blijkbaar toch nog niet voldoende want in 1935 betrok hij het huidige pand op de hoek van het Wilhelminaplantsoen (nr. 1) en de Havenstraat, toen een slagerij. Daar slaagde Josef erin de zaak door de moeilijke crisis- en oorlogsjaren te loodsen.

     
De winkel in de Kerkstraat nr. 17 omstreeks 1923
 

In 1933 was een zoon geboren: Antonius Hendrik Maria, roepnaam Ton. Deze zou in de voetsporen van zijn vader treden. In 1950 volgde hij in Duitsland met succes een gedegen horlogemakersopleiding (Lehrling, Geselle, Meister Uhrmacher). Na terugkeer in Bussum ging hij bij zijn vader Josef werken. Bij diens overlijden in 1969 was Ton inmiddels firmant en hij nam toen de zaak geheel over. Intussen had hij ook het Nederlandse juweliersvakdiploma gehaald, dat een voorwaarde was om het juweliersvak uit te oefenen. Zijn Duitse Uhrmacher Meisterschaft heeft hem waarschijnlijk dispensatie verschaft voor een Nederlandse hologemakersvakdiploma, want de horloges en klokken bleven een belangrijk deel van de activiteiten, zowel handel als reparatie.

     
 
De winkel omstreeks 1950

Ton was op veel terreinen in Bussum actief, zoals in de Katholieke Jonge Middenstandsvereniging, de plaatselijke ondernemers organisatie en bij de organisatie van voetbaltoernooien. In 1987 kwam hij onverwacht, betrekkelijk vroeg, te overlijden. Zijn toen vijfentwintigjarige zoon Joost nam de zaak over en leidt deze tot vandaag. Joost heeft zijn opleiding genoten op de Horlogemakersvakschool in Hoorn en een schriftelijke cursus voor het Juweliersvakdiploma gevolgd.

     
De winkel aan het Wilhelminaplantsoen omstreeks 1970
 

Kenmerkend voor het bedrijf is het ware familiekarakter. De vrouwen van Josef en Ton hebben altijd meegewerkt in de winkel, de weduwe van Ton (dus de moeder van de huidige eigenaar) doet dat tot de dag van vandaag nog. Ook twee zusters van Joost werken in de zaak.
De zaak zelf is volgens Joost Geerling in de loop der jaren weinig veranderd. Vooraanstaande juwelenmerken behoren tot het assortiment, terwijl de opvallende uurwerken component de bijzondere liefde van de Geerlings voor dit product illustreert. Dit laatste blijkt ook uit het feit, dat de firma ter gelegenheid van haar negentigjarige jubileum een speciaal voor haar vervaardigd prachthorloge heeft laten maken van het merk Meistersinger.

Is het bedrijf dan weinig veranderd, zijn entourage des te meer. Als de firma Geerling geen juweliersbedrijf zou zijn, zou de betiteling ‛verbouwingsbedrijf’ passen. De drie generaties zijn steeds aan het verbouwen geweest, laatstelijk nog in 2011 toen naast het interieur de gevel aan het Wilhelminaplantsoen danig onder handen genomen is. Maar steeds met oog voor de historische continuïteit van het gebouw. Waarmede dit ‛centrum van pracht’ belangrijk heeft bijgedragen aan het behoud van het beeld van ons dorp.

Foto’s coll. Jos Geerling

 

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 102 gasten en geen leden online