Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 29/2 (augustus 2013) pag. 3


Wat vindt u in dit nummer?

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Het tweede Bussums Historisch Tijdschrift van 2013 is gewijd aan de landelijke Open Monumentendagen, met als thema ‘Macht en Pracht’. Op zaterdag 14 en zondag 15 september a.s. organiseert de Historische Kring diverse activiteiten rond dit thema. Zo kunt u een kijkje nemen op het terrein van de (voormalige) Kolonel Palmkazerne en zijn er rondleidingen in het gemeentehuis.

Open Monumentendagen 2013:
Macht en Pracht in Bussum
 
   

Op de middenpagina’s van dit tijdschrift vindt u een (uitneembaar) overzicht van de diverse locaties en het programma van activiteiten.

In het eerste artikel beschrijft Alexaner Overdiep de achtergronden van het Bussumse gemeentehuis, waar de macht van ons gemeentebestuur is gezeteld. Het is gebouwd in de jaren '50 van de vorige eeuw door de gerenommeerde architect ir. C. Wegener Sleeswijk. De meningen over (het uiterlijk van) dit gebouw zijn niet onverdeeld positief, maar de ontstaansgeschiedenis van ons gemeentehuis is hoe dan ook interessant om nader te beschrijven.
Een volgend onderwerp vormen de meest significante lokale machthebbers, de burgemeesters van Bussum. Titia van der Zee en Luud Wierenga beschrijven in het artikel ‛Grote Heren van Bussum’ een aantal overleden burgemeesters die Bussum heeft gekend vanaf 1817, het jaar waarin Bussum een zelfstandige gemeente werd.
Jan-Willem Henfling heeft de nog in leven zijnde (oud) burgemeesters geïnterviewd. Deze interviews staan verspreid tussen de overige artikelen.
De macht van leger en politie was in Bussum zichtbaar met de Kolonel Palmkazerne, het politiebureau en de Marechausseekazerne. Jaap van Welsen schetst in het artikel ‛De macht onder dak’ de historie en ont staansgeschiedenis van deze gebouwen en de ontwerper van de Palmkazerne, legerkapitein Boost.
In een volgend artikel wordt door Jaap van Welsen de pracht beschreven van het juweliersvak met een beschrijving van juwelierszaak Geerling, het bekende familiebedrijf dat al 90 jaar in Bussum is gevestigd.
Tot slot is Alexander Overdiep weer aan het woord; hij beschrijft de macht en pracht van kerkorgels. Hij vertelt over het Steinmeyer-orgel dat eind 2012 in de Koepelkerk is geplaatst en gerenoveerd. Het magis trale geluid van dit orgel is te horen tijdens de Open Monumentendagen. En hij geeft een summier college orgeltechniek.

 Wij hopen dat de artikelen u op plezierige wijze ‘Macht en Pracht’ in Bussum beschrijven, en graag zien wij u bij de diverse activiteiten van de Open Monumentendagen 2013.

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 94 gasten en geen leden online