Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 29/1 (februari 2013) p. 3


Wat vindt u in dit nummer?

(van de redactie)

       De Historische Kring
bestaat 30 jaar
   

 

 Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Dit jaar bestaat de Historische Kring Bussum 30 jaar. Een jubileum, wat de redaktie een mooie gelegenheid vindt om het uiterlijk van het Bussums Historisch Tijdschrift te verfraaien en voor de komende jaren een mooi en actueel aanzien te geven. Hierbij bieden wij u met plezier dit eerste nummer van het BHT in 2013 aan. De redaktie hoopt dat u ervan zult genieten en tevreden bent met het vernieuwde tijdschrift.

Het eerste artikel betreft een beschrijving van Crailoo, het grensgebied van Bussum, Hilversum en Laren. Het is geen actuele beschrijving van de toekomstige ontwikkelingen van het terrein, maar het betreft een herdruk van een verkoopfolder uit 1902, uitgebracht door de ‘Maatschappij tot Exploitatie van Bouwterrein Crailoo’. Deze ontwikkelmaatschappij was gevestigd aan de Boslaan in Bussum en ontwikkelde villabebouwing. Ook toen bestonden er al veel redenen om in het prachtige Gooi te willen wonen; daar is in de afgelopen eeuw niet zoveel in veranderd.

In het tweede artikel kunt u het levensverhaal lezen van de Bussumse aannemer Cornelis van Norren. Klaas Oosterom schetst de geschiedenis van deze Bussumer, die niet alleen aannemer was, maar ook betrokken was in het Bussumse maatschappelijke, politieke en kerkelijke leven. Lees hoe deze populaire man ‘in 1923 tot de tien bekendste Bussumers behoorde’.

Een vernieuwd tijdschrift vol historie over mensen, gebouwen en gebeurtenissen in Bussum

In het derde artikel beschrijft Klaas Oosterom opnieuw een persoon, de heer Karel Abma. Deze Bussumse ambtenaar van de Burgerlijke Stand gebruikte zijn functie met grote moed en inzet om (joodse) vervolgden van het Naziregime van valse documenten en voedselbonnen te voorzien. Velen waren daardoor in staat de oorlogsperiode te doorstaan of een veilig heenkomen te zoeken. Uiteindelijk werd hij verraden, maar hij kwam in 1945 bij zijn gezin in Bussum terug.

Na twee beschrijvingen van bijzondere Bussumse inwoners volgt in het vierde artikel de beschrijving van een bijzonder Bussums gebouw: Concordia. Dit is voor velen nog steeds een begrip, als concert- en theaterzaal, als radio- en TV-studio en voor de jongste generatie als kinderdagverblijf. In dit artikel van Rudolf Geel leest u de rijke geschiedenis van Concordia.

In het vijfde artikel wordt een in Bussum gepleegde moord belicht. U leest de droevige geschiedenis van de Bussumse dorpsarts Pfeiffer die op 5 september 1856 zijn echtgenote heeft vermoord. Hans Jonker geeft een reconstructie van deze moord en de omstandigheden waaronder de tragedie zich heeft afgespeeld. Tegelijkertijd biedt hij een kijkje in het Bussumse dorpsleven uit die tijd.

Deze uitgave van het Bussums Historisch Tijdschrift wordt afgesloten met een artikel van architectuur-historica mevrouw P. van Roosmalen. Zij beschrijft de bouwstijlen van de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Niet iedereen heeft waardering voor de architectuur en bouwwijze uit de naoorlogse periode. Ten onrechte meent de schrijfster, en zij belicht waarom meer waardering voor de wederopbouwarchitectuur gerechtvaardigd is.

De redactie hoopt u met deze vernieuwde opzet van het tijdschrift wederom een interessant blad te bieden, vol historie over mensen, gebouwen en gebeurtenissen in Bussum.

 

Wij zijn benieuwd naar uw mening over deze vernieuwde opzet; ook interesseert het ons wat u van onze artikelen (in het algemeen) vindt en of u suggesties heeft. Uw reacties zijn welkom op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. 

 

 

Actueel

Maand van de Geschiedenis

'Wat een ramp!' Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemieën, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden staat de maand oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!'. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de verwoestende kracht van rampen, er wordt ook een ode gebracht aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. Bekijk HIER een video-trailer over de Maand van de Geschiedenis, die eind oktober in het Rijksmuseum wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. Op 8 oktober is er een Open Dag van Tussen Vecht en Eem Er is onder meer aandacht voor het bloedbad van Naarden in 1572.

Foto van de maand

September 2022

Naar aanleiding van de evenementen ter gelegenheid van de Open Monumentendag in het gerenoveerde Bensdorpcomplex, deze maand een foto van een onderdeel van het fabricageproces zoals dat aan  het begin van de vorige eeuw plaats vond in de Bensdorpfabriek. Misschien heeft een van onze lezers daar wel verhalen over gehoord van iemand die dat nog meegemaakt heeft. Vertel het ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie. 

HKB Nieuws

Toegang documentatiecentrum 

Werklieden hebben de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van de hellingbaan die toegang geeft tot het documentatiecentrum van de HKB. Er werden loodzware blokken neergelegd van Portugese steen, anderhalve ton per stuk.  Het ziet er mooi uit, maar er is een probleem ontstaan met de toegang naar de vloer van het DC. Die ligt nu een stuk lager!  Onvoorbereide bezoekers dreigen nu een beetje naar beneden te storten. Dit zal ongetwijfeld op een aanvaardbare manier worden opgelost. 
(foto's Jaap van Hassel)

Actueel

Vredesprijs en Vredeswandeling 2022

Vorige week zaterdag werd voor de zesde keer tijdens de internationale Vredesweek in Gooise Meren de Vredesprijs uitgereikt aan hen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan het samenleven in de gemeente. Dit jaar ging de prijs naar De Groene Ruijter (De GRRU) en @altijdwerkplaats. De prijs wordt gesymboliseerd in een Vredesboom, die evenals vorig jaar werd geplant in de tuin van de Koptisch Orthodoxe Kerk van St. Verena aan de Ceintuurbaan in Bussum. Voorafgaand kon men deelnemen aan de vredeswandeling, die liep door Bussum-Zuid via het voormalige Bos van Bouvy (nu woonwijk), de vijver bij de Anthoniushof en de Verzetsliedenbuurt weer terug naar de Ceintuurbaan. Nol Verhagen, Klaas Oosterom en Margreet de Broekert, vrijwilligers bij de Historische Kring  gaven uitleg en toelichting over deze locaties.

We hebben 54 gasten en geen leden online