Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 37, nummer 2 (september 2021), inhoudsopgave


 

  

 

Thema : Mijn monument is jouw monument

 Open monumentendag 2021

 

 

 

 Colofon en Inhoud
(van de redactie) pag. 1

Mijn monument is jouw monument
(van de redactie), pag, 3

Zoutzieders, middeleeuwse kunst en tal van tinten groen, de bewoningsgeschiedenis van Singel 6
auteur: Eric Bor, pag. 4-10

Monumenten des doods
auteur: Guusje Hent, pag. 11-15

Een bescheiden villaatje: Bilderdijklaan 26
auteur: Nol Verhagen, pag. 16-19

Gefortuneerde amsterdammers, hoogbejaarden en Bachcantates: de bewoningsgeschiedenis van Meerweg 23
auteur: Eric Bor, pag. 20-25

Brabanders, handelaren, kostschoolmeisjes,en kamermuziek: de bewoningsgeschiedenis van Nieuwe 's Gravelandseweg 21
auteur: Eric Bor, pag. 26-32

Monument in twee bedrijven: Burg. 's Jacoblaan 15-21 en Potgieterlaan 7-8
auteur: Nol Verhagen, pag. 33-37

Villa Amalia, hoe Vietnamese bootvluchtelingen in een Bussums monument onderdak vonden
auteur: Jan Schippers, pag. 38-40

Huize Godelinde - het oudste bejaardenhuis van Bussum
auteur: Nol Verhagen, pag. 41-45

Reactie van een lezer: Hendrik Antoon Lorentz en Google Maps
auteur: Win Gronloh, pag. 46

Bussum in Boeken
auteur: Klaas ooosterom, pag. 47

Actueel

Herdenkingssteen Toonkunst weer te zien.

Onze vereniging heeft allerlei bijzondere voorwerpen in bezit, ook heel zware gevallen zoals (gevel)stenen. Een mooie bestemming voor zulke geschenken is moeilijk te vinden, maar af en toe is het raak. De herdenkingssteen '75 jaar Toonkunst Bussum' heeft eindelijk een goede plek gekregen in het gerenoveerde Bensdorp-complex, vlakbij het restant van de oude fabrieksschoorsteen aan de Nieuwe Spiegelstraat. De steen heeft ooit gehangen in de oude muziekschool aan de 's Gravelandseweg.

Lees meer...

Actueel

Herdenking Burgermoord Naarden

Op 1 december 1572 werd Naarden ingenomen door het regeringsleger onder leiding van de Spaanse kapitein Julian Romero. Op donderdagavond 1 december 2022 – precies 450 jaar later – worden de gebeurtenissen herdacht in de Grote Kerk van Naarden. Drie bekende historici laten hun licht schijnen over de gebeurtenissen op 1 december 1572.  Lees hier meer over de herdenking: Herdenking Naardense burgermoord | 1572 Geboorte van Nederland.Je kunt je hier aanmelden: Evenementenkalender - Geboorte van Nederland 1572 (gooisemeren.nl).

Foto van de maand

December 2022

Op deze plek aan de Nwe ’s-Gravelandseweg 38 stond de villa Nieuwburg. Hierin werd op 24 april 1920 de lyceumafdeling gevestigd van de Luitgardeschool, een kostschool voor meisjes. In 1923 werden ook jongens toegelaten en ging de school het (Christelijk) Lyceum heetten. In 1925 en 1934 werd de villa uitgebreid met flinke aanbouwen. In 1955 werd de villa gesloopt, het hoofdgebouw gedeeltelijk vernieuwd en aanmerkelijk vergroot. De naam werd nu gewijzigd in Willem de Zwijger College. Het gebouw staat nu op de nominatie om gesloopt te worden en de school zal als Montessori Lyceum worden gevestigd in een nog te bouwen  schoolgebouw aan de Franse Kampweg.

HKB Nieuws

Jumbo-album nu online

Het Jumbo-geschiedenisalbum dat in januari dit jaar werd gepresenteerd staat met toestemming van de supermarkt nu op onze website. Het album beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis geïllustreerd met 176 plaatjes. Met het oog op de grote belangstelling is een keer een ruilbeurs van plakplaatjes geweest in het Bussumse Jumbo-filiaal, en er was onlangs nog tijdens de Open Dag van onze vereniging gelegenheid om missende plaatjes te zoeken. Voor wie het album uiteindelijk toch niet vol heeft weten te plakken is dit goed nieuws. Het staat nu online en kan worden gedownload en desgewenst geprint. Ja heus, alle plaatjes staan er in ! Het boekwerkje is samengesteld door medewerkers van de Historische Kring Bussum. Zij stellen het bijzonder op prijs dat hun werk nu digitaal kan worden gepresenteerd. Klik HIER om het album te bekijken.

We hebben 59 gasten en geen leden online