Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 3 (december 1991) pag.123

Werkgroepen

G. Langemeijer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Naar aanleiding van een telefoongesprek met een nieuw lid over de functie van de OUDHEIDSKAMER ga ik hier daar even op in. Misschien is dit verhaal ook van belang voor onze nieuwe leden,

Toen in 1983 de Historische Kring Bussum werd opgericht kwamen ongeveer 56 personen bijeen. Het voorlopige bestuur stelde toen o,a, voor om via werkgroepen aan de slag te gaan. Dat was een goed idee want men kon in kleine groepen elkaar beter leren kennen. Zo ontstonden de volgende werkgroepen: Oudheidskamer, Dorpskern, Architectuur, Verzet en Literatuur, Nieuwe leden konden zich bij een van die groepen aansluiten en kregen daardoor sneller contact.

Oe Oudheidskamer stuitte al spoedig op twee vragen n.l. :
1) Bussum was vrij lang geleden een boerendorp, zou er nog materiaaal te vinden zijn over die periode?
2) Is er ander typisch Bussums materiaa'l ? In welkerichting moeten wij zoeken?
Duidelijk positieve antwoorden op die vragen konden wij niet vinden en daarom besloten wij het idee museum hoe klein ook  maar naar de achtergrond te schuiven. De nam Oudheidskanier bleef, maar onze blik richtten wij op het verzamelen van allerlei materiaal in de ruimste zin des woords. Uiteraard moest er wel een "historisch tintje" aan zitten.

Om wat te noemen: ansichtkaarten en foto's over Bussum, Plattegronden van Bussum uit diverse tijden, Adres- en telefoonboeken , soms zeer oude. boekjes van de V.V.V. en A.N.W.B. met wandelingen en fietstochten in Het Gooi b.v. uit 1929 , waarin men kan lezen over de tramhalte bij JAN TABAK.
Via de heer C.A,J. van Dishoeck en de fcmiilie Bensdorp kregen wij heel mooie spullen. De familie van Vliet schonk een dik fotoalbum. Mevr. J.R. Bus gaf ons honderden oude zeer interesante nota's. We bezitten dankzij de heer Andriessen het complete Voorlichtingsblad van de Gemeente Bussum. Ook het blad TVE hebben wij compleet. Documenten, bidprentjes, gegevens over litteratuur, architectuur, schilderkunst enz.,  teveel om op te noemen. Al die spullen bewaarde i'levr. E. Witteveen, die zelf ook veel inbracht, bij haar op de zolder. De noodzaak ontstond alles te archieveren en zo ontstond de afdeling Documentatie.

Met uitzondering van de werkgroep "DE DORPSKERN" liep het om zeer uiteenlopende redenen met de andere werkgroepen op den duur minder goed. De werkgroep "HET VERZET"bracht het tot een zeer goede tentoonstelling over het verzet, maar stopte daarna helaas. Een probleem is misschien dat men zich tegenwoordig niet gaarne bindt aan een werkgroep. Periodieke bijeenkomsten kosten nu eenmaal tijd. Misschien zijn we wat individueler ingesteld tegenwoordig. Natuurlijk willen veel leden wel wat doen, De vraag is : Hoe ? Daarover moeten we samen eens nadenken. Doet U eens een suggestie.

Misschien is er iemand die zegt, ik wil wel een klein onderdeeltje op mij nemen en in mijn eigen tempo daaraan rustig werken, Bijvoorbeeld in de eigen directe omgeving. Is daar iets bijzonders aan een huis ? Misschien kent U de architectect  Wie weet woonde er een interessante persoon. Schilder, beeldhouuwer, schrijver, geleerde. Het kan van alles zijn. Alle kleine gegevens kunnen helpen. Samen geven zij een inzicht in Bussums historie.

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 102 gasten en geen leden online