Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 3 (december 1991) pag.122

Stichter van ,,De Waschkoning" overleden

Ina de Beer.

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
D
e afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

Met den heer L. de Beer is een van de oude, typische Bussummers overleden, die hun zaak van klein groot gemaakt hebben

BUSSUM. -Zondag is hier ter plaatse, 81 jaar oud, overleden, de heer Lambertus de Beer, de stichter van de meer dan een halve eeuw oude stoomwasscherij en model-strijkinrichting ,,De Waschkoning".
Met den heer de Beer is weer een van die oude, typische Bussumers heengegaan, die in het opkomende Bussum met hard en heel hard werken een heel bedrijf opzetten en tot bloei brachten. De heer de Beer heeft zijn onderneming in 1881 op de Schapenmeent bij den molen, op zeer bescheiden voet, opgericht en al spoedig werd door uitbreiding van het bedrijf verplaatsing naar den zoogenaamden Bleekershoek noodig. En daar is zij nu reeds meer dan een halve eeuw gevestigd.
De oude heer de Beer pakte de zaken flink aan en werd daarbij kranig gesteund door zijn drie zoons. Het was in die dagen, toen Bussum nog een bescheiden dorpje was en de Gooistreek schaars bewoond, dat men er op uit moest trekken, ver weg, zelfs naar Amsterdam en Haarlem, Utrecht en Amersfoort, om de klanten te vinden. Maar de heer de Beer wist van doorzetten en huldigde daarnaast het juiste standpunt, dat de klant vĂ³or alles ging. Daaruit is het dan ook te verklaren, dat ,,De Waschkoning" thans, na meer dan een halve eeuw bestaan, verschillende families tot klant heeft, die reeds van de oprichting der zaak af, hun wasch aan haar toevertrouwen.
Dit typeert den thans verscheiden ouden heer de Beer: oer-degelijk en solide. Hij heeft het bedrijf gemoderniseerd en toen het na moeilijke tijden beter ging, de vette jaren kwamen, is de heer de Beer dezelfde eenvoudige man gebleven. De verhouding tot het personeel was altijd ouderwetsch-patriarchaal, de geest steeds goed.Toen in April van het vorige jaar de heer de Beer zijn tachtigsten verjaardag vierde, mocht hij van vele zijden hartelijke bewijzen van meeleven ontvangen.
De begrafenis van het stoffelijk overschot is bepaald op Donderdag op de r. k. begraafplaats alhier.

 

Tien jaar was ik, toen mijn grootvader Lambertus de Beer op 2 augustus 1936 overleed. Toch herinner ik mij heel goed, hoe hij omringd door zijn kinderen en vele kleinkinderen zijn tachtigste, verjaardag vierde in Wasscherij De Waschkoning.

Lambertus de Beer werd in Bussum geboren op 13 april 1855 en was gehuwd met Johanna Bus. Kort geleden, 55 jaar na zijn dood, kwam ik, dankzij een inwoonster van Bussum, in het bezit van het hier geplaatste krantenknipsel.

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 66 gasten en geen leden online