Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 3 (december 1991) pag.121

80 jaar Bussums Schaakgenootschap

van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van BSG is een gedenkboek verschenen dat een overzichtelijk beeld geeft van tachtlg jaar schaaktraditie in Bussum. Naast enkele hoofdstukken over promlnente leden, waaronder de eerste Bussumse schaker D.J. Vogelpoot, wordt aandacht besteed aan de verschillende periodes waarin het bestaan van BSG kan worden ingedeeld.

In de jaren dertig was sprake van een eerste bloeiperiode. Na de jaren zestig, waarin de vereniging beurtelings in de hoofdklasse en de eerste klasse speelde begon zich, zoals in meerdere sporten, het betaalelement af te tekenen. Vanaf juli 1990 is de naam van de sponsor in die van de vereniging opgenomen: Baldwin-BSG. Gezegd kan worden dat BSG, die 17 dagen na de oprichting op 2 oktober 1911 verhuisde van Hotel Vlietlaan naar De Rozenboom omdat de huur van f 60,-per jaar acceptabeler was dan f 2,50 per speelavond, altijd veel heeft betekend voor het schaken in Bussum. Niet in het minst door interesse voor deze mooie sport te wekken bij de jeugd, o.m. via het stimuleren door leden van het schoolschaken.

De vereniging verdient het dan ook haar levendige bestaan in het Denksportcentrum aan de Nwe Englaan nog vele jaren voort te zetten. Het gedenkboek is zodanig geschreven dat het ook voor niet-schakers boeiende lectuur vormt. Het bevindt zich in ons Documentatiecentrum.

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 141 gasten en geen leden online