Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 3 (december 1991) pag. 104-106

Rene De Clercq museum in Deerlijk

      
 
De Clercq in 1916: de beeldschone grijsaard
met die geweldige wapperende baard, aldus
Victor van Vriesland in zijn "Herinneringen
aan Alfred Kosmann" (Querido 1969)

Marcus van der Heide

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

Gedurende 7, 8 en 9 juni jl. vonden in Deerlijk (België). de geboorteplaats van Rene De Clercq, festiviteiten rond de opening van het De Clercq-Museum plaats. In 1979 had de gemeente het geboortehuis van De Clercq aangekocht met de bedoeling er een museum in onder te brengen. De restauratie ervan begon in 1987. 

       
Gezicht op Bussum, potloodtekening van Gretha Pieck, 35x20
Molen, Irenekapel en boerderijen bepalen mede het dorpsgezicht;
vòòr 1914 (de Vredekerk is van dat jaar]
 

Hoogtepunt op deze dagen was ook de openlng van de tentoonstelling met werken van Gretha en Adri Pieck.

De familie Pieck in Bussum nam een bijzondere plaats in het leven van De Clercq in. De Amsterdamse (hoofd)onderwijzer Pieck, was om de gezondheid van Adri in 1905 naar Bussum verhuisd. Zijn huis werd een 'thuis' voor de Vlaamse activist De Clercq, éen van de vele duizenden vluchtelingen die de uitgever der Vlamingen, Van Dishoeck in de Wereldoorlog I naar het Gooi haalde. Een levenslange vriendschap zou ontstaan tussen beide families. De gezusters Gretha en Adri ontpopten zich als voortreffelijke schilderessen. Gretha stierf reeds jong in 1920, Adri in 1982.

      
 
Een nogal slordige brief van De Clercq aan uitgever Van
Dishoeck. Boekenweekgeschenk 1933

De Clercq woonde van 1915 tot 1923 in Bussum en opende aan de Prinsenstraat zelfs een kunsthandel om de Vlaamse kunstbroeders te helpen. De familie Pieck verhuisde in 1919 naar Maartensdijk. Hier stierf in Huize Pieck De Clercq op 12 Juni 1932.

Hij werd begraven op het kerkhofje in de Lage Vuurse, waar Adri zijn graf tot haar dood bleef verzorgen. De dag na haar dood (5-4-82) werd zijn stoffelijk overschot en het grafmonument van Jozef Cantré naar Deerlijk overgebracht (bijna 50 jaar na de dood van René De Clercq).

In dat jaar werd ook de Stichting René De Clercq opgericht, die behalve het opzetten van een Documentatiecentrum betreffende De Clercq de aktie tot de restauratie van het geboortehuis op zich nam. Thans is het Museum werkelijkheid geworden.

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 46 gasten en geen leden online