Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 3 (december 1991) pag. 102

Over het werk van Johan Cohen Gosschalk

Marcus v.d.Heide

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

Het boek dat t.g.v. de Tentoonstelling Cohen Gosschalk verscheen, is een uitgave van Drents Museum Assen en Rijksmuseum Van Gogh Amsterdam. Het beslaat twee hoofdstuklten, over de kunstenaar, criticus en Van Gcqh-voorvechter van de hand van Han van Crimpen. terwijl Jacqueline Boreel over schilderijen, tekeningen en grafiek schrijft. In aansluiting op de Van Eeden-caricaturen is het interessant, dat Cohen Gosschalk zijn doctoraat in de rechtswetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam behaalde met een proefschrift Beleediging door caricatuur (1896).

    
Eén van de studies van Cohen Gosschalk
van Johanna Bonger zittend, circa  1905
 
zwart en rood krijt en aquarel op grijsgroen karton
44.5 x 33 cm.
 
Fotodienst Provincie Drenthe
        
       

Als schilder was hij leerling van Jan Veth, waarom hij sedert 20 september 1900 al in Bussum ging wonen. Hier volgde op 21-8-1901 het huwelijk met Johanna Bonger. De verhuizing naar Amsterdam vond overigens niet twee, doch drie jaar later plaats, om exact te zijn 17-9-1904. Het jaartal 1903 dat V.W.van Gogh in zijn artikel J.van Gogh-Bonger (Verzamelde Brieven IV, 1973 pg.248) noemt, blijkt foutief te zijn.

Als criticus schreef hij ondermeer in "De Kroniek" van Tak en vanaf 1906, na de opheffing van dit tijdschrift in "Onze Kunst". Voor de Van Gogh-tentoonstelling in het Stedelijk Museum van 1905 stelde hij de Catalogus samen. In hetzelfde jaar verscheen "Vincent van Gogh" in Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift Jrg. 15, deel 30.

Zijn geschilderd werk is met name ook interessant vanwege de portretten in klederdracht te Blaricum en Laren, waarvan vele voorbeelden In de 'Catalogus' opgenomen zijn. Naast 75 zwart-wit foto's geeft deze acht illustraties in kleur. Hiertoe behoren o.a. Kerkgang te Laren, Zicht op Naardermeer en Huisje bij Bussum.

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 158 gasten en geen leden online