Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 3 (december 1991) pag. 100

EEN DUIVELSVENT, Frederik van Eeden in caricatuur

Marcus van der Heide

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldngen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

Zomer 1991 verscheen, tevens als Mededelingen XXXV van het Prederik van Eeden-Genootschap. "Een Duivelsvent", alle Van Eeden caricaturen verzameld en toegelicht door Nop Maas, uitgave De Beuk Amsterdam. T.g.v. de Van Eeden-herdenking in 1960 was al een boekje van Peter van Eeden en Wim J.Simons verschenen, "Van Eeden: Van Eeden! Daar komt hij aangetreden!" waarin 24 spotgedichten en -prenten summier werden toegelicht. De uitgave van Maas omvat een totaal van 57 caricaturen en een prentbriefkaart als bijlage, en is uitgebreid geannoteerd.

Dat Van Eeden een welkome figuur voor de caricatuur is. behoeft geen nadere toelichting. Zijn karakter, denkbeelden en aktiviteiten veranderen voortdurend. kortom een vat vol tegenstrijdigheden zoals Jan Fontijn hem schetst in "TWEESPALT, Het leven van Frederik van Eeden tot 1902". Een groot gedeelte van de caricaturen betreft de sociale en politieke kant!  Walden en de vereniging Gemeenschappelijk Grond Bezit, de Amerikaanse reizen en zijn kandidatuur voor de Tweede kamer. Naast de letterkundige kant komt vanaf 1920 zijn (naderende) overgang naar het Katholicisme in beeld.

Ter illustratie twee voorbeelden, éen van Hahn en de bijlage :

In de vergadering van van 25 maart 1922 de vereniging Walden 23-12-1906 deelt secrtaris F. Emons mee, dat Van Eeden en de vereniging vriendschappeljk uiteen zullen gaan. Albert Hahn geeft reeds in het Zondagsblad Het Volk van 30 december zijn visie :

 

In Uiltjes Weekblad verscheen een caricatuur, getekend door Orion, pseudoniem van Patrick Kroon. Deze tekende o.a. ook in Llilenspiegel (caricatuur 3,4 en 25) en De  Ware Jacob (caricatuur 17)

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 61 gasten en geen leden online