Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 3 (december 1991) pag. 99

Werk van Bussumer Boy Namias de Crasto op expositie op Curacao

Ter gelegenheid van 75-jarig bestaan bank

GOOI- en EEMBODE 7 november 1991

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

BUSSUM -De Bussumse kunstnaar Boy Namias de Crasto  vertrekt op 13 november aanstaande met zijn gezin naar Curacao op uitnodiging van de Maduro & Curiel's Bank om deel te nemen aan een grote tentoonstelling ter ere van het 75 jarig bestaan van deze bank.
Namias de Crasto, afkomstig van Curacao, verheugt zich erg op deze tentoonstelling, omdat het na dertig jaar de eerste keer is dat zijn werk de boottocht mocht maken. Hij voegt momenteel weer een nieuwe dimensie aan ziin werk toe. Het werken met collages boeit hem momenteel zeer.

 

    

 
@ Boy Namias de Crasto (I) /n gesprek met
Mlnister HirschBallin

Minister
Onlangs had de Bussumer exposities in Naaldwijk en Tilburg. Deze laatste tentoonstelling werd geopend door de gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, Edsel 'Papy' Jesurun, en in aanwezigheid van Minister Ernst Hirsch Ballin. Hirsch Ballin gaf uiting aan zijn bewondering voor het werk van Boy de Crasto door het olieverfschilderij 'Migolet' (de schoener) aan te schaffen voor zijn werkkamer in Den Haag. Hij nodigde Boy uit om op 2 oktober jongstleden dit schilderij samen met hem een goede plaats te geven in de kamer.

Boy overhandigde hem bij deze gelegenheid een gecalligrafeerd gedicht van de Curacaose dichter Pierre Lauffer, genaamd 'Migolet'. Dit gedicht kreeg ook een plaats in de werkkamer van de Minister. De tentoonstelling van Boy Namias de Crasto bestaat namelijk uit een combinatie  van gecalligrafeerde gedichten apart en (in combinatie) toegepast in etsen, tekeningen, schilderijen, keramiek en bronzen beelden, Op Curacao, zijn geboorte-eiland, verschijnen regelmatig kranteberichten over zijn succes in Nederand. In het Antillenhuis in Den Haag hangen ook meerdere werken van hem.

 

In het Contactblad van september 1989 besteedden we reeds aandacht aan het oeuvre van deze Bussumse kunstenaar. Dit n.a.v. de tentoonstelling " Po√ęzie in grafiek en kalligrafie", oktober 1989 in 't Spant. Gekalligrafeerde gedichten met de daarbij behorende ets van de Antilliaanse Pierre Lauffer en de Bussumse Christine Hilsum-Beuckens stonden centraal op deze expositie, die in de jaren erna ook nog in Naaldwijk en Tilburg te zien geweest is. Een 12-tal gedichten / etsen verscheen onder de titel "Zoals het komt", de titel van Christine's dichtbundel uit 1948, in boekvorm. Het doet ons deugd, dat thans Curacao aandacht besteedt aan het werk van Namias de Crasto.

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 83 gasten en geen leden online