Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 2 (september 1991) pag. 76

HET CONTACTBLAD

G. Langemeijer.

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

In het laatste (ongedateerde) Contactblad staat een zin die ons aan het denken behoort te zetten. Die zin luidt: "TENSLOTTE BLIJVEN WIJ EEN NADRUKKELIJK BEROEP DOEN OP ONZE LEDEN OM BIJ TE DRAGEN AAN DE INHOUD VAN DIT BLAD"

Een historische bijdrage schudt je niet zo uit je mouw. Men moet eerst opzoek gaan en dan komt er echt wel wat bover water. Is het niet leuk om te ontdekken dat er ergens een stuk grond lag met de naam: HET HOGE KAMPJE en ook nog te vinden waardat kampje lag ? U bent er jaren langs gelopen, het ligt hoek Lindelaan 1 en Meerweg. Een muur accentueert dat feit.
En wat te denken van een schaapstal tussen Nassaulaan en Veldweg, die lag ongeveer tegenover de Nassaustraat. Kleine dingen vormen samen een beeld van het oude dorp Bussum. Belangrijke mensen zoals b.v. van Eeden, Zijl, de Bazel en vele anderen maakten Bussum bekend in Nederland.

Natuurlijk is het niet eenvoudig om een onderwerp te vinden; daarom juist is er onze documentatie afdeling. In het vorige Contactblad boden wij in 8 mappen 15 onderwerpen aan! Dit is de ene kant van het probleem.

De andere kant is misschien het Contactblad zelf. Wij hebben groot respect voor de heer Bos die al jaren lang de kar trekt, maar het is niet reëel hem dat alleen te laten doen. Het blad TVE heeft wel zes mensen in de redactie! Het blad heet niet voor niets CONTACTBLAD er hoort dan ook een rubriek in het blad te staan om dat CONTACT tot stand te brengen. "VRAGEN VAN LEZERS","KRITIEK VAN LEZERS"  iets dergelijks. Er zijn wel meer rubrieken te bedenken. Misschien hebben we een vlotte tekenaar in ons midden. Een rubriek architectuur of literatuur uiteraard i.v.m. Bussum. Het zijn maar een paar gedachten.

Een ander probleem is; hoe toegankelijk is de afdeling docwnentatie. Deze hardwerkende werkgroep ziet niet graag dat de mensen zelf zoeken in de kasten. Begrijpelijk er wordt makkelijk iets verkeerd terug gezet. Toch moet hiervoor een oplossing gevonden worden. Met behulp van een deskundige zou misschien een duidelijke inventarislijst gemaakt kunnen worden. Ik bied meer vragen dan oplossingen, misschien wil iemand anders hierop eens ingaan.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 55 gasten en geen leden online