Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 2 (september 1991) pag. 72-73

Een brief van het postkantoor

Ina de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

In het vorige contaktblad beschreef mevrouw I. de Beer haar werkzaamheden op het postkantoor in het voor-oorlogse Bussum. Naar aanleiding van dit artikel werd de schrijfster door de directeur van het hoofdpostkantoor Bussum, drs. N.A. Schoenmaker, uitgenodigd voor een bezoek aan het bedrijf.

Op maandag 13 mei j.l. heeft mevrouw De Beer op het postkantoor gezien hoe er tegenwoordig gewerkt wordt. Veel van de door haar beschreven zaken en handelingen zijn in de loop der jaren veranderd. Een aantal procesbenamingen bleek echter nog steeds te bestaan. Zo zijn door de komst van de automatisering aan het loket de werkzaamheden gewijzigd, maar de computeruitdraai, die aan het einde van de dag de kasgegevens bevat, heet nog steeds G9.

Mevrouw De Beer kon na 45 jaar de lucht, en daarmee de sfeer van toen weer opsnuiven. Ondanks alle veranderingen vond zij in het postkantoor nog voldoende herkenningspunteh om oude herinneringen' te doen herleven.

 

Legitimatiebewijs t.b.v. ouderdomsrente.

In het laatste contactblad deed ik verslag van mijn eerste werkkring bij de P T T waarbij werd vermeld dat ik vergeefse pogingen heb gedaan een legitimatiebewijs op de kop te  tikken waarmee in die jaren de ouderdomsrente werd uitgekeerd. 

Na enkele dagen meldde één onzer leden een dergelijk kaartje in haar bezit te hebben dat toebehoorde aan een inmiddels overleden familielid. Hiernaasttreft U een copie hiervan aan.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 164 gasten en geen leden online