Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 2 (september 1991) pag. 60-61

De gemeente Bussum schenkt 900 kaarten

van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

De gemeente Bussum beschikt over een aardige verzameling documenten en kaarten met dikwijls uit geschiedkundig oogpunt interessante gegevens. De afdeling Weg- en Waterbouw beheert honderden getekende kaarten die zij voor het uitoefenen van haar taak nodig heeft of heeft gehad. Kaarten in inkt en (kleur)potlood met daarop aangegeven wegprofielen, wegaanpassingen, bebouwing, aan te leggen wegen, stoepen, vluchtheuvels, bruggetjes etcetera. Niet alle gemaakte plannen zijn uitgevoerd.

De op de oudere kaarten afgebeelde situatiegegevens zijn vaak in de loop der tijd verouderd of soms geheel veranderd. Daarom hebben amtenaren van de afdeling onlangs hun tekeningenbestand geactualiseerd. Het resultaat: naar schatting ongeveer 900 kaarten hadden voor de afdeling geen waarde meer en konden in de afvalcontainer. Dit laatste zou voor iedereen die in de Bussumse historie geïnteresseerd is, een onherstelbaar verlies betekenen. Want een deel van de kaarten is vrij gedetailleerd en bevat zaken, waarvan steeds minder mensen nog precies weten hoe het vroeger was. Zo is er bijvoorbeeld een tekening uit 1917 van de Stationsweg, waarop de vroegere bebouwing alsmede het tijdelijke stationsgebouw staan; het tegenwoordige Stationsplein was er nog niet. Een ontwerp voor de inrichting van dit plein is te vinden op een kaart uit 1926.

Naarmate de tijd verstrijkt groeit de historische waarde van de vastgelegde gegevens. Daarom zijn alle kaarten, via een in het raadhuis werkend lid van onze kring, geschonken aan de Historische Kring Bussum. De betrokken ambtenaren van de afdeling Weg- en Waterbouw worden hiervoor nogmaals hartelijk bedankt.

De bedoeling is om de kaarten te indexeren. Hierbij worden korte beschrijvingen gemaakt van de afgebeelde gegevens, zodat snel opgezocht kan worden over welke kaarten en onderwerpen de kring beschikt.

Hiernaast is één van de geschonken kaarten verkleind weergegeven.

Het is een tekening uit 1940 van een deel van de Brinklaan en de in 1941 drooggelegde haven.
Op de hoek van de Brinklaan en de Brediusweg staat naast de Brediusbrug de villa van aannemer Weitjens. Zijn houtloodsen lagen aan de haven tussen deze villa en de plek ongeveer tegenover de Nieuwe Englaan. In de vijftiger jaren was in de villa de Zuigelingenzorg gehuisvest.

 

Zie ook volgend contactblad (december 1991)

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 118 gasten en geen leden online