Home
Open Menu
Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 7, nummer 2 (september 1991) pag. 46

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Agenda / activiteiten in de regio

Hilversum

Goois Museum
Hoogtepunt voor het G.M. was weer de jaarlijkse Open Dag op zaterdag 24 augustus. Er waren vele activiteiten: zoals een feestelijke optocht van historisch verklede figuren, een 16e eeuwse maaltijd, een klederdrachtshow uit Huizen, poezie en muziek door de eeuwen heen, een voordracht over kasteel Groeneveld.
Tevens werd geopend de expositie "Leven en werk van Herman Heyenbrock, kunstenaar van de industriële wereld " . De expositie is te bezichtigen tot 6 oktober.

Bond Heemschut
Op zaterdag 5 oktober heeft dit jaar de Landelijke Heemschutdag plaats in Hilversum. De plaatskeuze heeft te maken met de monumenten problematiek van Hilversum. De ochtendbijeenkomst met inleidingen en videopresentaties wordt gehouden in Gooiland. Verder wordt een bustocht georganiseerd door de villaparken en langs Zonnestraal o.l.v.gidsen van Alb. Perk Stichting, Jonge Bouwkunst en de Dudok Stichting. De dag eindigt in het raadhuis.

Archeologische Werkgemeenschap afd. Het Gooi
De volgende lezingen over archeologie worden gehouden in het Goois Museum.
10 sept: Het neolithicum van het nabije Oosten tot in Gooiland (over het ontstaan van de landbouw)
8 okt: De bronstijd in en om Zwolle (Verslag van recente vondsten)
12 nov: De heer Noordam (R.O.B) verzorgt een lezing over grafheuvels. 0ok consolidatie van deze monumenten komen aan de orde.

Huizen

Op de Open Monumentendag op zaterdag 14 september heeft de Stichting "Huizer Dag" weer een uitgebreid programma samengesteld.
De oude kerk is opgesteld. Er zijn activiteiten bij de oude haven. Er is 's avonds een concert met koormuziek.
Voor verdere inlichtingen over het programma bellen met Mevr. v.d. Poel tel.50935 of de heer Kruimer tel. 51713.
t/m sept is nog te zien de expositie "Stukje Huizer Historie" Huizer klederdrachten en ambachten. De expositie is samengesteld door de Stichting Huizer Museum en de Gerrie Otten Stichting. Havenstraat 81, achter restaurant de Haven van Huizen.

Naarden

t/m 31 oktober: Expositie Forten en vestingen vanuit de lucht: luchtfoto's uit de jaren '20 en '30 in het Nederlands Vestingmuseum.
Op de Open Monumentendag is het Burgerweeshuis te bezichtigen. De archiefdienst van Naarden zal hier worden gehuisvest.
Op deze dag is voor de laatste keer het Groot Arsenaal te bezichtigen omdat dit zal worden verbouwd.
Er zijn gidsen van de werkgroep Vestingstad aanwezig.

Weesp

t/m 5 okt.is in het Gemeente Museum nog te zien de expositie "Nirwana aan de Vecht": overzichtstentoonstelling van een niet gerealiseerd parkdorp van Van Houten. Ook videoopnamen van reclamefilmpjes van Van Houten.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 124 gasten en geen leden online