HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 6, nummer 1, mei 1990) pag 36-37


Agenda / Activiteiten in de regio

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

BAARN
De Stichting TUSSEN VECHT EN EEM organiseert in samenwerking met de H.K. BAERNE dit jaar de "Open Dag" van de Stichting in Baarn op zaterdag 19 mei a.s. De meeste aktiviteiten hebben plaats op of nabij het fraaie kasteel Groeneveld. Het uitgebreide programma met antwoordkaart is opgenomen in het speciale Baarnnummer van TVE, dat eind april verschijnt. Men kan zich alvast opgeven bij Mevrouw Witteveen, telefoon 13630 te Bussum

BLARICUM
Hoogtepunt voor de H.K. Blaricum was de ingebruikneminq in september 1989 van de gerestaureerde brandweerkazerne.
Openingstijd: iedere zaterdag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

BUSSUM
De ARCHEOLOGISCHE VERENIGING NAERDINCKLANT is gestart met een proefopgraving in de Irenestudio.
De opgraving is interessant in verband met de oudste bewoonde plek van Bussum.

EEMNES
Naast de actieve werkgroep Genemalogie start de H.K. Eemnes met een werkgroep monumenten die de boerderijen gaat inventariseren.
De kring organiseert dia-avonden over "Historische panden vroeger en de situatie nu".

HILVERSUM
GOOIS MUSEUM:
Vanaf heden is er een expositie over "Hilversum Historisch". De tentoonstelling is het resultaat van een onderwijsprojekt van vijf basisscholen.
Van 28 april tot en met 2 juli: Expositie "Kastelen in en om het Gooif'.
De Historische Kring ALBERTUS PERK werkt hard aan het lustrumprojekt 1850 dat in september a.s. plaatsvindt. Er komt een maquette met tentoonstelling en diverse publicaties.
Lezing: 25 april "De monnikenberg met het klooster De Stad Gods".
Op 28 april volgt een excursie naar de Monnikenberg aan de Soestdijkerstraatweg. Voorts wordt een bezoek gebracht aan het Klooster De Stad Gods.

HUIZEN
Het historische Schoutenhuis zou onderdak kunnen bieden aan drie historische organisaties in Huizen, t.w. de H.K. Huizen, Stichting Huizer Museum, Stichting Gerrie Otten. De drie organisaties moeten met een gezamenlijk beleidsplan komen.

LAREN
De H.K. Laren organiseerde op 21 maart j.1. een dialezing over "autochtone Laarders". Verder heeft de kring hard gewerkt een een zogenaamde antisloopverordening.
In het SINGER MUSEUM wordt een expositie gehouden over "Villaparken in het Gooi 1874 -1940" naar aanleiding van het gelijknamige boek van Johannes de Haan. De tentoonstelling duurt tot 13 mei a.s.

LOOSDRECHT
De H.K. Loosdrecht organiseert een tentoonstelling om meer aandacht te krijgen voor de aktiviteiten van de kring.

MUIDEN
De H.K. Muiden werkt periodiek mee aan een programma voor radio Space. Maandelijks wordt een historische wandeling door Muiden uitgezonden.

NAARDEN
De Werkgroep Vestingstad heeft de jaarlijkse vestingstadprijs weer toegekend. De prijs bedraagt f 1.000,--.
Er is onlangs een boekje verschenen van de heer H. Schaftenaar over het Landgoed Oud Valkeveen.

KORTENHOEF
Tentoonstelling samengesteld door B. Wallenburg en J. Haverkamp in samenwerking met de H.K. "In de Gloriosa" ter herinnering aan de oorlog 1940-1945.
St. Antoniusschool, ingang Egidius Blocklaan 5 mei 11.00 tot 19.00 uur en 20.30 tot 22.00 uur 6 mei 11.00 tot 18.00 uur

 

 

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 202 gasten en geen leden online