HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 6, nummer 1, mei 1990) pag 30-31


Only a war correspondent 

Ina de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

In de roes van de bevrijding, waarin iedereen de soldaten toejuichte, stond ik ook op de Rijksweg. In mijn opgestoken hand hield in een in het Engels geschreven brief.
Eindelijk ..... daar kwamen de trucks die richting Amsterdam reden; tussen die colonne ook een jeep en tot mijn verbazing stond een man op om de brief uit mijn hand te pakken. Een andere soldaat wierp sigaretten en chocolade op de grond.
Onderweg naar huis smikkelde ik van de chocolade, de sigaretten gaf ik aan mijn vader. "Sigaretten .... hoe kom jij aan sigaretten?" vroeg vader ongerust. Maar ik was nieuwsgierig of de soldaat mijn brief kon lezen en meer nog of ik antwoord zou krijgen. Een dag of tien daarna lag onderstaande brief op de deurmat.

 
     

 

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 227 gasten en geen leden online