HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 6, nummer 1, mei 1990) pag 19


Herinneringen aan oorlog en bevrijding

Ina de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

 

Pakjesavond 1944

Ondanks de oorlog, koude en honger hoopten wij dat de Sint ons op 5 december niet zou vergeten. Dat viel lang niet mee want op de bonkaarten was nog maar weinig te verkrijgen. Traditioneel kreeg ieder van ons behalve het cadeautje dat op het verlanglijstje stond, ook nog een nuttig geschenk. Snoep werd niet vergeten want een chocoladeletter, suikerbeest en een hart van borstplaat waren favoriet.

Hoe moest dat nu in 1944.....? Maar mijn ouders waren vindingrijk. Heel goed herinner ik mij dat wij in dat jaar toch een hart kregen, oranje van kleur nog wel. Nee niet van borstplaat, maar van .......koolraap. Vader sneed de koolraap in plakken, maakte van iedere plak een hart en maakte daar een pakje van.

Hoe wij aan koolraap kwamen? In de hongerwinter had vader een veld vol koolrapen ontdekt, gelegen tussen de Oud Bussummerweg en Oud Blaricummerweg; Daar haalde (lees: pikte) ik de koolrapen. Voor lange tijd ging het goed totdat ik betrapt werd; toen was het pikken voorgoed afgelopen. Maar nog niet te laat om met pakjesavond hét pakje uit te pakken.

Of de koolraap smaakte? .....   Honger maakt ook rauwe koolraap zoet. In mijn gezinnetje heb ik sindsdien één keer koolraap gegeten, alleen om dié herinnering op te roepen.

 
Voedseldropping - 1945
 

 

  

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 50 gasten en geen leden online