HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 6, nummer 1, mei 1990) pag 13


Bussum voor 1800

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Enige jaren geleden startte ik met een genealogisch onderzoek naar mijn voorouders. Daarbij bleek al spoedig dat de familie De Beer al eeuwen lang in de buurtschap Lage Bussum woonde. Ook kwamen relaties met andere Bussumse families - zoals Fokker, Heerschop, Ruijzendaal - naar voren.

Daarop besloot ik mijn onderzoek te verbreden naar alle Bussumse families van vóór 1817. Daarbij stuitte ik, behalve op de gebruikelijke doop-, trouw-en begraafregisters op vele andere bronnen, zoals notariële archieven, het erfgooiers- archief, het koptiende archief en schepenarchieven.

Mijn vraag is of bij andere leden van de HKB eveneens aktieve belangstelling voor dit onderwerp bestaat. Het lijkt mij plezierig om samen met anderen aan dit boeiende onderzoek te werken. Voorlopig zijn wij nog met zijn tweeën, namelijk mevrouw Krijnen-van Gog en ondergetekende, Als U mee wilt doen, neemt U dan met mij kontakt op?
L.J. de Beer Helmerslaan 14, 1215 BT Hilversum, telefoon 035 -213476

 

 

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 120 gasten en geen leden online