HOME HKB
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 6, nummer 1, mei 1990) pag. 2a


 

Van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Het Contactblad staat ditmaal in het teken van de herdenking van de periode die juist deze dagen bij velen uwer herinneringen oproept: de jaren 1940-1945. Meest droevig stemmende herinneringen, maar ook die aan moed, verzet, saamhorigheid, hulpvaardigheid. In dit nummer worden die zaken belicht die met het leven van alledag van toen te maken hadden. Vooral met die steeds weer terugkerende vraag: hue komen we aan eten?

In Wapenveld stelde een oud-Bussumer op schrift hoe het hier in '40 allemaal begon. In andere artikelen lezen we over de voedseltochten, de hongerwinter en een weerzien na de oorlog. Daarnaast vinden er dit jaar nog andere herdenkingen plaats, zij het dan in positieve zin. De Spieghelkerk bestaat 65 jaar en viert daarnaast nog een drietal andere jubilea. Dichterskring De Bron viert zijn tweede lustrum. Voorts kunt u Lezen over geboorte en sterven in Bussum rond de eeuwwisseling. En dan -de landelijke bladen schreven erover- de opgravingen onder de Irene-studio. Uw redactie was aanwezig bij de persconferentie.

Tenslotte treft u de agenda's aan van de HKB en van Gooise evenementen waarvan met name de expositie over Gooise Villaparken in het Singer in uw aandacht wordt aanbevolen. Ook ditmaal zijn wij al diegenen die kopij inzonden erkentelijk voor hun bijdragen.

Het is verheugend dat wij iedere keer weer s%aat kunnen maken op belangwekkende artikelen van enkele trouwe inzenders. Toch hebben wij de indruk dat er onder de HKB-leden ook nog anderen zijn die interessante zaken aangaande Bussum aan het papier weten toe te vertrouwen.
De slultingsdatum voor het volgende nummer staat vooraan in dit blad.

 

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 209 gasten en geen leden online