Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 3, december 1989) pag 43


Agenda / Activiteiten

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

LAREN
SINGER MUSEUM: t/m 22 januari: Expositie "Zij waren in Laren"; werk van buitenlandse kunstenaars die in de periode 1880 tot de 2e W.O. voor langere of kortere tijd in Laren e.o. hebben gewerkt. Op woensdag 27 december, zaterdag 13 en 20 januari worden voor de bezoekers gratis rondleidingen gegeven. Deze beginnen om twee uur 's middags.
HISTORISCHE KRING LAREN: Streeft naar het behoud van het binnenkort leegstaande St.Jansziekenhuis. Door een architectenbureau worden plannen gemaakt voor hergebruik.

HILVERSUM
GOOIS MUSEUM: Inlichtingen over exposities: Ed van Mensch te1.035-292826
HISTORISCHE KRING "ALBERTUS PERK": Met het lustrumproject 1850 zijn twee studiegroepen bezig. De maquettegroep werkt aan de hand van een gedetailleerde kaart uit die tijd en aan een tentoonstelling over 1850. De maquette zal een blijvende plaats krijgen in het Goois Museum. De andere groep houdt zich bezig met het bevolkingsonderzoek op basis van het bevolkingsregister van 1850. Verdere publikaties over 1850 die zullen verschijnen zijn: onderwijs, arbeiderswoningen, en de kroniek uit die tijd.
"Albertus Perk" wil een gedenkplaat aanbrengen op het geboortehuis van Van Hengel.
Lezingen van Albertus Perk in "De Akker" (inl. bij Ed v.Mensch te1.035-292826). Deze lezingen worden 1 x per maand gehouden.
ARCHEOLOGISCHE WERKGEMEENSCHAP afd.NAERDINCKLANT:
Lezingen in het Goois Museum (inl.Mw.van der Heuvel 02155-11421 of Ed van Mensch 035-292826)

HUIZEN
HISTORISCHE KRING HUIZEN/HUIZER MUSEUM: De HK Huizen is van plan een studie te publiceren over de Huizer Molen die momenteel in het Openlucht Museum in Arnhem staat, en over Huizen in de Franse tijd. Er is een videofilm gemaakt van interviews met voormalige vissers op de Zuiderzee. Het historische Schoutenhuis is door de Stichting Huizer Museum aangekocht. Er moet nog ingrijpend worden gerestaureerd.

NAARDEN
HET NEDERLANDS VESTINGMUSEUM: Van 22 december t/m 7 januari: Expositie "De Doorbraak"; tentoonstelling over de totstandkoming van de Burgemeester Van Wettumweg in Naarden.

STICHTING TUSSEN VECHT EN EEM
Een speciaal nummer van "Tussen Vecht en Eem" zal worden gewijd aan de Gooi- en Vechtstreek in 1840. Diverse Historische Kringen leveren een bijdrage.
De jaarlijkse Open Dag van de Stichting heeft plaats op zaterdag 19 mei in kasteel Groeneveld te Baarn.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 64 gasten en geen leden online