Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 3, december 1989) pag 38-39


 

De fototentoonstelling "Bussum tussen 1888 en 1918"
samengesteld door M.J.M. Heyne

Guus Renes Alten

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

 

Heeft U woensdagavond ook zo genoten van de presentatie en de tentoonstelling van de heer M.J.M. Heyne?
Mocht U geen gelegenheid hebben gehad om de kontaktavond in de bibliotheek bij te wonen, dan heeft U veel gemist. Om dat gemis een beetje goed te maken volgt hier een overzicht.

      
 Martin Heyne en bibliothecaris Van Riemsdijk leggen de laatste
hand aan  een paneel foto's 
 

In een korte inleiding vertelde de heer Heyne, dat deze tentoonstelling een vervolg was van die van een paar jaar geleden, toen "Bussum van vóór 1888" belicht werd. Daarna "onthulde" hij het eerste bord: Ontwikkeling als boerendorp (vóór de aanvang van de presentatie stonden er 7 borden (panelen afgedekt klaar. Je mocht niet stiekum even kijken ! )

Deze eerste selektie foto's ging over Bussum omstreeks 1900, toen er ongeveer 100 boederijen stonden. Het inwonertal was op 31 december 1887 - 3.164.
De Westereng - nu Het Spieghel - bestond grotendeels uit hakhout en agrarische gronden. Hilhorst bezat één van de oudste boerderijen gelegen bij het Meenthek - tegen de Meent aan. Als aanvulling op de foto's over de boerderijen zijn er ook beelden van "paden" te zien (Je kon eigenlijk nog niet van straten spreken.) Er waren van gemeentewege geen eisen aan bebouwing gesteld.

Hierna werd bord twee villabouw onthuld, het derde bord bevatte foto's van de aanleg van de haven. Het vierde bord ging over de scholenbouw, het vijfde bord het uitgaan in Bussum. Het zesde bord betrof de renbaan op de hei / renbaan bij Cruysberqen en op het zevende bord waren foto's te zien van de ziekenverzorging en het station.

Na deze presentatie van de heer Heyne was er gelegenheid de foto's van dichtbij te bekijken. De koffie die in het vooruitzicht was gesteld moest nog maar wachten. Iedereen wilde eerst graag genieten van al die mooie oude foto's.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 157 gasten en geen leden online