Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 3, december 1989) pag 36


Terugblik op tentoonstelling K.P.C.DE BAZEL

F.H. Bos

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel 

 

Een aantal uwer zal ongetwijfeld de boeiende tentoonstelling over K.P.C.de Bazel in de bibliotheek in Bussum-Zuid hebben bezocht. Wanneer je zelf niet bij de organisatie van een dergelijke tentoonstelling betrokken bent besef je veelal niet wat een werk eraan vast zit voordat de kaders met foto's, de vitrines met artikelen en de bijschriften op de dag van de opening aan den volke getoond kunnen worden. Wij spraken daarover met mevrouw H.J. van der Sleesen die tezamen met mevrouw Mr. S.P.J. Foreman de voorbereidingen voor de tentoonstelling heeft getroffen. Dit was niet de eerste tentoonstelling van de HKB waaraan zij hun medewerking verleenden. Daar zijn b.v. die over de Huizerweg, Brediusweg, de Haven en de Apothekers, in totaal zo'n zes of zeven.

Gezien de professionele aanpak zal het geen bevreemding wekken dat mevrouw van der Sleesen haar ervaring heeft opgedaan bij een museum, en wel het Museum voor Land- en Volkenkunde in Rotterdam waar zij destijds o.m. belast was met de organisatie van tentoonstellingen.

Zij was vol lof over de medewerking die zij allerwege mochten ondervinden. Zo kregen zij uit de villa Meentwijck enkele door De Bazel ontworpen glazen te leen terwijl hen op het hoofdkantoor van de ABN aan de Vijzelstraat in Amsterdam eveneens alle medewerking werd verleend. In deze grootste schepping van De Bazel, destijds gebouwd voor de Nederlandsche Handelsmaatschappij, werden de dames op bijzonder prettige wijze ontvangen waarbij duidelijk bleek dat de gastheer het initiatief zeer op prijs stelde. Diverse ruimten in de bank konden worden bezichtigd waaronder een vergaderzaal die zich nog in de authentieke staat van inrichting bevindt. De Bazel placht veelal niet alleen een bouwwerk maar ook de inrichting te ontwerpen. Een drietal foto's rijker konden de dames het monumentale pand verlaten.

Dit was slechts één van de bezoeken die werden afgelegd. Interessant was ook het bezoek aan De Maerle in Huizen waar ook de nog altijd bestaande, door tuinarchitect Tersteeg aangelegde tuin werd bezichtigd.

Het was zeer boeiend tijdens dit gesprek met mevrouw Van der Sleesen eens een blik achter de schermen te kunnen werpen en met belangstelling kijken we uit naar de volgende tentoonstelling.

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 60 gasten en geen leden online