Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 3, december 1989) pag 9


Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Bijeenkomsten Historische kring Bussum in 1990

Maandag 15 januari 1990 20.00 uur
Nieuwjaarsbijeenkomst. Tijdens deze bij eenkomst zal de heer Griffioen geinterviewd worden door Mevrouw de Beer .

Woensdag 14 februari 1990 20.00 uur
Algemene ledenvergadering.

Maandag 19 maart 1990
Dennis Weisbrod geeft een diapresentatie waarin het gebruik van baksteen centraal staat.

Woensdag 16 mei 1990r 1990
Woensdag 12 september 1990
Maandag 12 november 1990
Deze laatste drie data moeten nog worden ingevuld. Heeft u leuke suggesties? Laat het ons dan weten.

        

Uit de Gooi en Eemlander

BUSSUM - Verontruste Bussumers belden deze week de politie van hun woonplaats omdat een verdachte persoon foto's maakte van woningen. Mogelijk was de man bezig met het treffen van voorbereidingen voor een inbraak. Toen de politié arriveerde bleek het echter niet te gaan om een onverlaat maar een fotograaf die voor een Amerikaans blad gevels stond fotograferen.
Dennis Weisbrod, de bewuste fotograaf, is afkomstig uit Amerika en woont sinds 1976 in Bussum. Weisbrod werkt nu aan een fotoserie waarin centraal staat het gebruik van baksteen: De fotograaf is onder de indruk van de plaatselijke variëteiten in de woningbouw. Vooral de bouw' van oudere huizen wordt gekenmerkt door vakmanschap waar jonge architecten goede nota van zouden moeten nemen. “Misschien heeft het te maken met de stijgende bouwkosten dat er zo weinig aandacht aan details wordt besteed. Of misschien heeft de jongere generatie niet de tijd genomen om oude technieken te bestuderen"; aldus de fotograaf.
Weisbrod die vaak in het buitenland reportages maakt, besloot deze keer binnen loopafstand van zijn huis foto's te maken."Binnen twee uur had ik zo'n 75 unieke dia's van de toepassing van baksteen. Bussum en Naarden moeten trots zijn op hun erfenis. Maar wat zie ik? Prachtige huizen worden afgebroken en vervangen door fantasieloze bouwsels. Bussum probeert bezoekers te lokken door he winkelcentrum aantrekkelijker te maken. Maar als Bussum echt uniek wilde zijn, zouden er fondsen beschikbaar gesteld moeten worden om de gevels in het centrum te restaureren. Wie verder kijkt dan de vaak saaie nieuwe winkels kan nog veel moois zien."
Volgens Weisbrod zijn de lezers van het Amerikaanse tijdschrift waarvoor hij werkt wel degelijk geïnteresseerd in de Bussumse en Naardense gevels. In het verleden publiceerde het blad al een pagina met voordeuren, allemaal hier in de buurt gemaakt. Eind dit jaar verschijnt een serie over serres en erkers. Er is een onuitputtelijke lijst van onderwerpen: Nu staat baksteen dus centraal. In Amerika wordt baksteen minder vaak gebruikt, terwijl de huizenbouw in Amerika ook meer een doe-het-zelf gebeuren is. Wellicht doen Amerikanen straks ideeën op als ze onze Gooise gevels zien.

     
     

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 85 gasten en geen leden online