Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 3, december 1989) pag 2


Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

VAN DE REDACTIE

Voor u ligt het laatste nummer van dit jaar. Een jaar waarin het ledenaantal gelukkig wederom verder kon toenemen. Wij hopen op een voortzetting daarvan in 1990.

Zoals past aan het eind van een jaar een terugblik op enkele evenementen: de boeiende avond met de heer Enno Endt over Gorter terwijl Mevrouw van der Sleesen ons een blik achter de schermen van de tentoonstelling over De Bazel gunde. Voorts wordt aandacht besteed aan de gebouwen die zich in de gevarenzône bevinden: door Dr De Vrankrijker aan de Majella en de heer Van Berkel aan de H.Hartkerk. Verder had Mevrouw De Beer, onze trouwe interviewster, een interessant gesprek met de heer Chris de Bruin, decennia geleden werkzaam in de Godelinde. Zoals thans de taxi's stonden vroeger de koetsiers te wachten voor het station; u leest erover.

Als u niet bij de opening van de tentoonstelling van ansichten en foto's van Bussum eind vorige-, begin deze eeuw uit de verzameling van de heer Heyne kon zijn, moet u zeker de impressie hiervan lezen. Dan nog de vaste rubrieken: de nieuwe aanwinsten en de HKB- en regio agenda.

Bovendien treft u hierin het jaarverslag aan en de agenda van de jaarvergadering op woensdag 14 februari, waar u toch ook komt? Daarin hoort u ook over de plannen voor 1990. Het jaar waarin de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. Als lid van de HKB houdt u toch ook scherp in de gaten wat er in de verschillende partijprogramma's wordt gezegd over het behoud van Bussums erfgoed?

De redactie wenst u allen een zeer voorspoedig 1990!

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 105 gasten en geen leden online