Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 2, september1989) pag 27+29


Schenkingen aan de afdeling documentatie

Ina de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

Hierbij treft U een uittreksel aan van foto's en documenten die de afdeling documentatie in ontvangst mocht nemen.

HK nr. 911 foto
Herauten te paard kondigen in de Kerkstraat de geboorte aan van prinses Beatrix.

        
 
Foto: G.I. Rieken

HK nr. 996 en 997 acht foto's
Op de foto de in 1884 geboren GERD IHNKE RIEKEN, oprichter van banketbakkerij/lunchroom in de Kerkstraat 4 in 1923. Hij was gehuwd met MARIA BERENDINA GARRITSEN. In 1929 verhuisden zij naar de Kerkstraat 12. De nog in leven zijnde dochter herinnert zich dat haar vader alom bekend was om zijn heerlijk zelfgemaakte RUMTOMPOUCEN.

HK nr. 1431 manuscript 
Het zeer interessante boekwerk is door de nabestaanden van de heer C.D. van Vliet in bruikleen afgestaan. Het bevat een zeer groot aantal ansichtkaarten en foto's met toelichting. Op pagina 16 treft U een kostbaar document aan dat is opgemaakt in Brussel op 4 december 1816. De aanhef luidt: "Wij Willem, bij de gratie Gods Koning der Nederlanden, Prins van Oranje Nassau, Groot-Hertog van Luxemburg ...." Het document vermeldt dat op die datum Bussum van Naarden gescheiden wordt en een zelfstandige gemeente wordt.

HK nr. 1482 uittreksel
Het Ministerie van Waterstaat, Handel en Nijverheid besloot in 1880 akkoord te gaan de in Bussum woonachtige F. Smeink te benoemen tot tweede postbode. Hem werd een jaarlijkse bezoldiging toegekend van driehonderd gulden.

HK nr. 1486 foto
Landbouwer Willem van Nieuwenhuizen voor de boerderij op de Plaggenweg 22. De boerderij brandde in 1923 af.

HK nr. 1508 foto
Een enkel kind mocht zich in de jaren twintig de trotse bezitter noemen van een bokkewagen. De grote foto toont Bertus Driessen op de bokkewagen. 0p de "achterbak" zitten een ongeveer tienjarige  jongen en meisje, beiden een grote hoed op. De twee bokken vonden het wel interessant ook op de foto te mogen, hun ogen zijn gericht naar "het vogeltje". De bokkewagen had twee kleine houten  voorwielen, terwijl de achterwielen van een groter formaat waren.

HK nr. 1579 lijst van beroepen en ambachten in 1862
Jan van der Kuyl: kroeghouder van "slaande bij de kan".
Frans Smeink: omroeper en tevens aanplakker.
Abraham Italiaander: venter "met enig porcelein".
Barbera Pikker: ventster in garen, band en manufacturen.
Hendrik Ernst: venter met zijn kruiwagen met koek.
L. Heerschop: rietdekker

       
de Waschkoning
 

HK nrs. 1593 en 1594 vier foto's
Wasserij "de Waschkoning" werd in 18Bl opgericht door Lambertus de Beer. Hij was gehuwd met Johanna Bus. Uit dit huwelijk werden vijf kinderen geboren. Drie zoons Henk, Bertus en Gerrit werkten eveneens bij "de Wasch­koning" Links op de foto Gerrit, in witte jas zijn broer Henk. De wasserij was gevestigd aan de Lammert Majoorlaan. Een dochter trad in het klooster en werd later als moeder Marie Matthea hoofd van het Sint Elisabeth sanatorium in de Lage Vuursche.

 

Hartelijk dank aan de schenkers

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 204 gasten en geen leden online