Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 2, september1989) pag 24


Ongewenschte voorlichting

Ina de Beer

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Dat het Prins Hendrikkwartier de laatste jaren steeds weer onderwerp van gesprek was kon men lezen in de dagbladen. Ook het Voorlichtingsblad van de Gemeente Bussum besteedde hieraan veel aandacht.

Tijdens een bijeenkomst, die voor de bewoners van het Prins Hendrikkwartier op het gemeentehuis was belegd, laaiden de emoties soms hoog op. Vooral het pand Prins Hendriklaan nr. 1, waar Dr. H. van der Upwich jarenlang gewoond heeft, werd aan veel kritiek blootgesteld. Tot overmaat van ramp brandde de villa af. Ook geruchten dat de villa nr. 6 op de hoek van de Prins Hendriklaan zou worden gesloopt, staken de kop op.

Mochten de huidige bewoners van het Prins Hendrikkwartier denken dat zich in de geschiedenis nooit iets heeft afgespeeld, dan vergissen zij zich.
Vijfentachtig jaar geleden speelde zich een heel ander incident af. Het Goois Nieuwsblad van maandag 24 april 1967 gaf ter gelegenheid van "150 jaar Bussum" een jubileum-uitgave uit. Hierin werd een artikel opgenomen uit 1904 van een bewoner van het Prins Hendrikkwartier over "Bussumsche toestanden".

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 77 gasten en geen leden online