Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 2, september1989) pag 21


Herman Gorter  100 jaar MEI

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

Het jaar 1989 staat in het teken van de Mei van Gorter, die honderd jaar geleden als een bom insloeg, getuige een enkel citaat van Van Eeden:

            

MEN ZEGT, HERMAN GORTER...
door G. van Riemsdijk

Men zegt, dat je eenzaam gestorven bent
Het proletariaat je stem niet kent
Herman Gorter.
Men zegt, je leefde in een ijl paleis
En zong vereenzaamd eenzame wijs.
Men zegt, je was als bloem, die te sterven staat
In moeras, waarin zij onder gaat.
Men zegt, dat je gebroken terzijde stond,
Waar het waaien der wind geen deining meer vond
Herman Gorter.
Men zegt, dat je stierf, toen je voor ons werd geboren,
Maar het dalen van hun zon, was het gloren
Van nieuwe dag, een reeks van dagen,
Waarvan zij, die maar spreken, het rijzen niet zagen
Herman Gorter.

 
   
Dit gedicht werd vlak na de dood van Gorter geschreven
door G. van Riemsdijk. Zijn zoon, W. van Riemsdijk, ontdekte
het pas kort geleden.
 

Frederik van Eeden, brief (januari 1889) :
"Maar het vers van Gorter moet je wel lezen en heel veel, want dat behoort tot de mooiste dingen die er in onze taal geschreven zijn."

Frederik van Eeden, dagboek (3 februari 1889) :
"O, wat mooi! Gorter's verzen zijn gekomen als een lange streep rooskleurig licht in mijn leven."

DE GIDS, het door Potgieter in 1837 opgerichte tijdschrift, kwam met Jrg. 152, nr. 5 van mei j.l. met een GORTER-nummer (door documentatie H.K.B. ook aangeschaft).

Bussum had zijn Gorter-tentoonstelling in de Bibliotheek Wilhelmina-plantsoen in de maand april.

Nummer 158 van de BIB BUSSUM IN BEWEGING, Nieuwsblad van de PSP, eveneens van mei 1989 besteedt uitgebreid aandacht aan de politieke kant van Gorter en publiceert een -kort geleden door zijn zoon ontdekt - gedicht van G. van Riemsdijk:

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 211 gasten en geen leden online