Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 2, september1989) pag 17-19


Stoom-, Wasch- enStrijkinrichting WED. D. POUW

Joke Vos

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

Dirk Pouw, geboren te Bussum, 28 april 1869, overleden te Bussum op 31 juli 1910; slechts 41 jaar oud. Dirk huwde in 1903 met Catharina (Krijntje) Franken, geboren 9 april 1873 te Beesd, overleden te Bussum 31 januari 1950.

 

Het ontstaan van "Wascherij Pouw" aan de Landstraat

Na zijn huwelijk met Catharina kocht Dirk van de familie v.d. Berg de handbleekerij met erf en grond. Hij woonde eerst in het kleine huisje van v.d. Berg, daar werden de oudste drie kinderen geboren: Ali, Dirk Jr. en An. Hij bouwde eerst de benedenverdieping van de wascherij en plm. 1 jaar later de bovenverdieping. Daarna bouwde hij twee woonhuizen, één voor zijn eigen gezin en een ander waar zijn stiefmoeder Alida Ruiter kwam te wonen. Het oude woonhuis werd strijkerij. In het nieuwe huis werden nog Coos en Grad geboren. In 1906 kocht de ondernemende Dirk een stoommachine. Helaas heeft hij er niet lang van kunnen genieten, want in 1910 stierf hij aan kanker. De wascherij werd voortgezet door Krijntje en later door zoon Dirk.

       
De twee nieuwgebouwde woonhuizen, rechts woonde het gezin Pouw zelf.
 

Van vuile naar schone was

In Bussum haalde een bediende de was met een handkar. Vanuit Amsterdam kwam het met beurtschipper Bus, waarna het met paard en wagen door de Vaal naar de Landstraat werd gebracht. De was werd eerst gemerkt, dan gesorteerd en dan in de wasmachines gestopt. Het waspoeder werd geleverd door de firma's Reijmerink uit 's Graveland en Krul uit Gouda. Buiten in de tuin was een kuip ingegraven met puur bleekwater. Later kwam het bleekwater in groene mandflessen. 

AIs de was schoon was, moest het gedroogd worden. Eerst gebeurde dat op houten rekken, later kwamen er ijzeien coulissen met rekken die je heen en weer kon schuiven.. Onder de rekken Iiepen geribbelde buizen die de droogzolder verwarmden­. Werd in het begin de was per stuk betaald, later ging het per kilo.

       
 
Links op de foto nog een klein stukje van het oude woonhuis
(later strijkerij) , rechts de wasserij.
De drie meisjes op de foto zijn: Iinks Tootje Oud, midden 
Ali Pouw, rechts Grad Pouw.

De Strijkerij

In de strijkerij stond een "boutenkachel" en er was een handmangel. In plm. 1923 werd er een houten mangel aangeschaft met riemaandrijving door stoom. Nog later kwam er ook een stoommangel. 
Was de was weer fris en schoon, dan bracht Hein Kasterman, samen met Dirk Jr. de was weer naar de klanten. Beurtschipper Bus nam de schone was mee naar Amsterdam en Hein en Dirk gingen dan een dag later de was bij de klanten daar afleveren.

In 1970 werd de wascherij gesloten en kwam er aan 67 jaar Wascherij Pouw een einde.

        
Zo ging de schone was terug naar tevreden klanten.
 

 

 Dit verhaal kwam tot stand dankzij de welwillende medewerking van de zusters An en Coos Pouw, die dit verhaal aan mij wilden vertellen en de foto's beschikbaar stelden.

 

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 160 gasten en geen leden online