Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 2, september1989) pag 2


Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

VAN DE REDACTIE

Ook in dit nummer wordt uiteraard aandacht besteed aan een van Bussum's illustere bewoners van destijds, Herman Gorter. 100 jaar geleden schreef hij De Mei; 125 jaar geleden werd hij geboren.
Ook kunt U kennismaken met een aantal Bussumers van omstreeks die tijd en met hun beroepen. Wat het beroep van melkman rond de Tweede Wereldoorlog met zich meebracht en wat daarin veranderde leest U in het interview met de heer Rokebrand.

Voorts de nieuwe aanwinsten van de HKB (U weet het, ook Uw bijdrage aan de Documentatie is van harte welkom, even een telefoontje naar de heer van Berkel, nr.19808), verslagen van de vorige bijeenkomsten, over Stoom-, Was- en Strijkinrichting van de Wed.D.Pouw en onze vaste rubrieken. Tevens kunt U lezen dat de bewoners van het Prins Hendrikpark 80 jaar geleden met ongewenste  toestanden te maken hadden....toen al.

Uiteraard kan de redactie niet voorbijgaan aan het geruchtmakende artikel in de Gooi- en Eemlander als zou de nieuwe voorzitter van de Bussumse VVD, Mevrouw van den Pol, geen problemen hebben met de sloop van villa's in Het Spiegel. Desgevraagd deelde zij mede dat zij met name de lijdensweg van villa Schwerin een treurige zaak had gevonden. Uit het gesprek kwam geenszins naar voren dat van haar de villa's in Het Spiegel "best plat zouden mogen" zoals in het betreffende artikel werd gesuggereerd.

Wat ons belangrijkste Bussumse monument betreft -de St.Vituskerk-  gaan betrokkenen gelukkig om de tafel zitten om daarover te praten. Er moet natuurlijk een oplossing komen.
Dat andere gebouw, dat ons eveneens na aan het hart ligt -de Irene Studio - is nog immer in de gevarenzone. Gelukkig zijn en in de Raad en toch ook in het College van B & W mensen die aandacht hebben voor de historie van Bussum en beseffen dat wat daaruit is voortgekomen het aantrekkelijk maakt om hier to wonen. Vernieuwing kan en moet, maar met behoud van het goede.

Wij hopen elkaar weer te ontmoeten op de eerste bijeenkomst na de vakantie, op 11 september waar de heer Enno Endt, Gorter-kenner bij uitstek, over deze grote schrijver zal spreken.
Hierbij kunt U uiteraard niet ontbreken. En vanzelfsprekend zijn ook nieuwe leden van harte welkom.

Op 9 september a.s. is het Nationale Monumentendag. Nadere mededelingen hierover leest U nog wel in de regionale kranten.

De lezing van 11 september a.s. voor de Historische Kring zal verzorgd worden door de Gorter-specialist Enno Endt. Endt stelde o.a. de GORTER DOCUMENTATIE 1864 -1897 samen, de fundgrube van Gorterstudie, waarvan in 1986 de tweede, zeer vermeerderde druk verscheen. Hij verzorgde inleiding en annotaties bij de editie van Gorters Verzen 1890 en een artikelenreeks over leven en kunst in en rondom de Tachtigers (in "De Revisor" 1980) die binnenkort, bewerkt en aanzienlijk uitgebreid, zal verschijnen onder de titel FESTIJN VAN TACHTIG.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 245 gasten en geen leden online