Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 1, mei 1989) pag 33-34


ACTUALITEITEN

van de redactie

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

BLARICUM
De Historische Kring opent haar nieuwe onderkomen in de oude Brandweerkazerne op 30 april a.s.
Een nieuwe uitgave- van het boekenfonds is "Boerderijen en hun bewoners in het verleden". De publicatie over de "kolonie" is geheel uitverkocht.
Voor "Ontdek je plekje" waarbij de kring was ingeschakeld werden 2500 kaarten verkocht aan bezoekers.

BUSSUM
Vanaf 22 mei a.s.: tentoonstelling over het werk van architect K.P.C.de Bazel.

HILVERSUM
De Dudoktentoonstelling van de Dudokstichting in Madrid trok ruim 140.000 bezoekers. De expositie krijgt een vervolg in 12 universiteitssteden. De tentoonstelling is op Spaanse kosten gefinancierd. Verder is een promotiefilm van Hilversum en Dudok, die werd gesponsord door het bedrijfsleven op de Spaanse televisie uitgezonden. Dit alles trekt buitenlandse bezoekers naar Hilversum.

Exposities in het Goois Museum:
t/m 4 juni: "Daar gingen de schutters". Geschiedenis van de Hilversumse schutterij 1785-1907.
24 mei: Lezing door drs E.J. Pelgrim die de tentoonstelling in het Goois Museum samenstelde.
juni t/t/ aug .: "Onder de rook van Utrecht". Expositie over kleipijpen

De Historische Kring "Albertus Perk" treft voorbereidingen voor de viering van haar 3e lustrum in 1990. Een studiegroep houdt zich bezig met de Hilversumse samenleving anno 1850. Gestreefd wordt naar een tentoonstelling en maquette in het Goois Museum. 

26 april: Lezing door dr. A.A.Manten voorz. Hist.Kring Breukelen over "Boerenbedrijf tussen Vecht en Eem" . Vanaf de Middeleeuwen tot heden.

HUIZEN
De Stichting Huizer Museum verzorgt een zomerexpositie op de deel van de "Boerderij" over het thema "100 jaar Huizen en muziek". De Stichting blijft streven naar een eigen onderkomen t.b.v. de gehele collectie.  In samenwerking met de Historische Kring worden rondleidingen georganiseerd door de Vissersbuurt, en worden optredens van de "klederdrachtwerkgroep" geregeld.

De Historische Kring Huizen bereidt zich voor op haar 10 jarig bestaan. Te verwachten zijn een uitgave van een molenboekje en een studie van Huizen in de Franse tijd. Verder is men bezig met het behoud en de bestemming van de historische kalkovens.

LAREN
De Stichting Laarder Molen streeft ernaar de enige overgebleven korenmolen weer in gebruik te stellen door deze te verhogen. De Stichting ondervindt daarbij echter ernstige bezwaren van de omwonenden.
Het Singer Museum heef ingrijpende restauratieplannen die intwee fasen zullen worden doorgevoerd. Eerst de verbouwing van het theater enhet depot en vervolgens renovatie van het museum. Exposities: een molententoonstelling en een grote afscheids-expositie van voorzitter van den Brink, over "Buitenlandse kunstenaars, die rond 1900 in het Gooi hebben gewerkt" In veel gevallen is nauwelijks bekend wat de kunstenaars hier hebben gemaakt en waar dat werk is gebleven

NAARDEN
20 mei: Jaarlijkse open dag van de Stichting tussen Vecht en Eem. Zie voor het uitgebreide programma overzicht het speciale Naarden nummer van het tijdschrift "Tussen Vecht en Eem". Aan de excursies wordt nog toegevoegd de tentoonstelling in het Vestingmuseum over de "Restauratie van de Vestingwerken"
Het programma kwam tot stand in samenwerking met de Werkgroep Vestingstad, de Archiefdienst en het Vestingmuseum

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 129 gasten en geen leden online