Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 1, mei 1989) pag 32


Een kattebelletje uit 1852

G. Langemeijer

 Klik hier voor de PDF versie van dit artikel

 

Tijdens het doorbladeren van een oud boek dwarrelde een papiertje op de grond. Opgeraapt staat netjes!  Er stond nauwelijks iets op en was slecht leesbaar. Thuis bij fel zonlicht en onder een loupe verscheen de volgende boodschap.

 

Mijn Heer Wachtels geliefde mij Een van 210 pond roq in 3 zak gemerkt
G.V.E. en 110 pond turf in 2 zak gemerkt G.V.E. op de molen te Bushum
                                                         Bushum den 25 November 1852
En het besten van het zelfde
 

 

Eigenlijk niets bijzonders, een beetje geheimtaal.
G.V.E. wat kan dat betekenen ? Misschien Gijsbertus Van Eijden geboren 1811 te Naarden, bakker te Bussum, wonende in huis nr. 84. Een man kort van woorden. die iets op de molen te Bussum wil laten gereed zetten en als groet vermeldt "En het besten van het zelfde ..."

We zien ook wat "rog" en turf kost.

En Wachtels? Misschien Cornelis Hendrik Wachtels geboren 1778 te Amsterdam, beroep secretaris en diaken van de Nederlands Hervormde Gemeente.

Je kan er van alles omheen fantaseren.

Gegroet en het besten van het zelfde.

G. Langemeijer

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 58 gasten en geen leden online