Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 1, mei 1989) pag 21


Schenking Frederik van Eeden Genootschap

Marcus van der Heide

Klik hier voor de pdf van dit artikell
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

 

Kortgeleden kwam een zandstenen kop, afkomstig van het terrein van Van Meurs, voorheen het Walden van F. van Eeden boven water.  De boswachter van Bantam had het pronkstuk ooit meegenomen en een plaats in de tuin van de boswachters woning gegeven, waar weer en wind hun werk deden.

Van zijn voetstuk gevallen werd het weer ontdekt door Kunsthandel Goylant (Kapelstraat Bussum) , die het stuk schonk aan het Van Eeden-genootschap. Aan de heer Van Suchtelen (zoon van Nico van Suchtelen de eerste voorzitter van het Genootschap in 1934) thans de opgave om in de fotocollectie hopelijk het vollededie beeld te ontdekken. T.z.t. volgt de nadere informatie daaromtrent.

Tot de verbeelding spreekt uiteraard, dat de kop tientallen jaren bij de boswachterswoning van Bantam, het geliefde wandeloord van Van Eeden, 'tentoongesteld' stond. Bantam waarover zo dikwijls in de Dagboeken gesproken wordt. Een enkel citaat moge volgen (afkomstig uit BUSSUM DOOR SCHRIJVERSOGEN, een noot bij pg. 23)

Bantam geliefd wandeloord : vgl 15-3-1899 "We wandelden op Bantam en dat is een grote aanwinst, zulk een prachtig perk vlak bij ons". 3-6-1901 "Gisternacht de hei-leewerik gehoord, op de wandeling in 't overbos van Bantam. Het was prachtig". 12-10-18 "Mooi herfstweer. Ik wandelde gister op Bantam. Het stille herfstpark. de spiegelende vijver en de gele essen bladeren, een laantje met donkere juniperus, oude vreemd gevormde bossen". 5-2-19 "Zondag heb ik 2 uren schaatsen gereden, op den vijver in 't bos van Bantam". 15-5-22 "Op een wandeling met Truida op Bantam ontmoette ik den eigenaar van Schaepenburg, juist op 't moment dat ik op zijn verboden grond liep. Hij groette niet en liep lomp voorbij. En ondenks al het schoons was mijn dag bedorven". 8-11-23 "Ik schreef een artikeltje over Bantam en over ..."

Het artikeltje kan het gevolg zijn van de dreiging boven Bantam; die we lezen in het Dagboek medio oktober 1923 (dat ook toen al stukken natuur dreigden te verdwijnen) :

15-10-23 "Vandaag zag ik een kwaad teken. Een groepje mensen aan de weg bij Bantam, die over 'percelen' praatten. Dat wil zeggen dat het heerlijke stukje bos, het prachtige Bantampark verkocht  wordt. Mijn retraite-bos, waar ik [..J wandelde en mediteerde."

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 137 gasten en geen leden online