Home
Open Menu

Contactblad van de Historische Kring Bussum,  jaargang 5, nummer 1, mei 1989) pag 19


Tentoonstelling Bussumse Waterleiding Maatschappij

Ina de Beer

Klik hier voor de pdf van dit artikell
De afbeelding is aanklikbaar voor vergroting

Deze tentoonstelling van de maand februari is een grcot succes geweest. Het aantal bezoekers wordt geschat op een aantal van tegen de duizend.
Een tweetal basisscholen (De Meerpaal te Naarden en de Fatima Josefschool te Bussum) werd rondgeleid met een korte uitleg erbij.
Gaarne willen wij namens D O C U M E N T A T I E hier de velen bedanken die hun steentje hebben bijgedragen  tot het welslagen van de expositie (namen noemen we niet).

Heel bijzonder was het bezoek van een Duitser. Met enkele scholieren om zich heen legde ha aan de hand van gereedschap uit, hoe hij het  in zijn land gebruikte toen hij nog jong was.... .   Op mijn verzoek zette hij zijn reactie op papier.

Hieronder volgt de vertaling. 

Ik was erg verrast om over mijn vroegere vakgebied gereedschappen en werktuigen bij U aan te treffen.
Tegenwoordig kan men niet genoeg waarderen dat er mensen zijn die zich met zaken uit het verleden bezig houden.
Komende generaties zullen zich daardoor een idee kunnen vormen wat er allemaal bij kwam kijken om alle burgers van schoon water te voorzien.
Wij moeten alles doen om een schoon milieu te houden anders komt het nog zo ver dat het water net zo kostbaar wordt als G O U D .

Konrad Rothländer

 

 

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 90 gasten en geen leden online