Home
Open Menu
Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 1 (mei 2019), pag 46-47

BUSSUM IN BOEKEN

Klaas Oosterom

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

Klaas Oosterom bespreekt boeken die enigszins passen bij het thema in dit tijdschrift. Veelal zijn de boeken bij het documentatiecentrum van de Historische Kring in te zien en mogelijk op het internet te koop.

Bussum, Naarden en Noord-Holland in luchtfoto’s van vroeger

 

Bussum van boven bekeken 1924-1977

Je raakt niet uitgekeken! Haarscherpe foto’s van vele delen van Bussum, sommige bijna honderd jaar geleden genomen. De eerste en oudste foto dateert van 1924. De afgebeelde foto toont het centrum van Bussum in 1950, met prominent het oude raadhuis aan de Brinklaan, gesloopt in 1961. Van het Brediuskwartier zijn foto’s opgenomen uit 1938 en uit 1977. 

Het boek (in liggend formaat) bevat 63 blz. met dertig zwart-wit foto’s. Martin Heijne schreef de teksten. Een uitgave van V+W Collective in 2005.

ISBN 90 5978 021 3.

 

       
   
Naarden, een vogelvlucht door tijd en ruimte

Een uniek fotoboek over Naarden, met niet alleen de vesting, maar ook de buitengebieden en het grensgebied met Bussum, waaronder het Brediuskwartier. Historicus Henk Schaftenaar schetst aan de hand van 40 luchtfoto’s de geschiedenis van Naarden vanaf het jaar 1000 tot de totstandkoming van de wijk Zuid-West III in 1991. Bij elk van de 40 luchtfoto’s hoort een pagina met een nauwkeurige beschrijving van wat er was, wat er te zien is en wat er met dat stukje Naarden is gebeurd sinds de foto is genomen.

Het boek werd in 2000 uitgegeven door de Stichting Vijverberg te Naarden, ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van de stad Naarden. Los toegevoegd is een dubbel bedrukte kaart van het Naardense grondgebied van Muiderberg tot Huizen. Aan de ene zijde een kaart uit 1773; aan de andere zijde een topografische kaart uit 1997. ISBN 90-73316-09-X.

 

Foto-Atlas Noord-Holland 1989

Tegenwoordig zijn we verwend met foto’s uit de ruimte op Google Earth. In 1989 werden luchtfoto’s nog vanuit speciale vliegtuigen gemaakt. De Topografische Dienst fotografeerde heel Nederland en uitgeverij Robas gaf ze uit in provinciale atlassen.

Dit bijna twee kilo zware boek, 29 bij 31 cm groot, bevat 334 haarscherpe zwart/wit foto’s van 27 bij 27 cm van steeds overlappende stukjes Noord-Holland, waarvan 29 foto’s van het Gooi. De schaal is 1:14.000. De foto’s zijn in de maanden maart, april en mei 1989 van ongeveer 3800 m hoogte gemaakt. Op elke foto staat een gebied van 4 bij 4 km. 1 cm op de foto komt dus overeen met circa 150 m op de grond.

ISBN 9072770188.

 

 

 

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 91 gasten en geen leden online