Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 1 (mei 2019), pag 38


Wie was de architect van Stationsweg 2?

Nol Verhagen, met dank aan Hans Jonker

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

In het OMD-nummer 2018 van Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 34, nummer 2 (september 2018) pag 13 en 14 werd het mooie pand op de hoek van de Stationsweg en de Generaal de la Reijlaan zonder aarzeling toegeschreven aan Willem Wiggers de Vries, de jonggestorven architect van een hele reeks panden in het Prins Hendrikpark, waaronder de panden die grenzen aan Stationsweg 2, de nummers 4–8, met de kenmerkende torentjes. Bij nader inzien is er toch wel enige reden voor twijfel. In een advertentie in de Bussumsche Courant van juli 1903 zijn het immers de bekende Bussumse architect Kruisweg en zijn partner Van der Goot, die de bouw van het pand aan de Stationsweg 2 aanbesteden. Nu zegt dat ook niet alles, maar Stationsweg 2 past goed in hun oeuvre. En bovendien was Wiggers de Vries op dat moment pas 18 jaar oud.

Eenduidige helderheid over de architect van dit gemeentelijk monument is er niet en zal er misschien ook nooit komen. Maar Kruisweg en Van der Goot lijken hogere ogen te gooien dan Wiggers de Vries. Of misschien was laatstgenoemde op dat moment in de leer bij eerstgenoemden?


Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 175 gasten en geen leden online