HOME HKB
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift, jaargang 35, nummer 1 (mei 2019), pag 38


Wie was de architect van Stationsweg 2?

Nol Verhagen, met dank aan Hans Jonker

Klik hier voor de PDF versie van dit artikel
De afbeeldingen zijn aanklikbaar voor vergroting

 

In het OMD-nummer 2018 van Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 34, nummer 2 (september 2018) pag 13 en 14 werd het mooie pand op de hoek van de Stationsweg en de Generaal de la Reijlaan zonder aarzeling toegeschreven aan Willem Wiggers de Vries, de jonggestorven architect van een hele reeks panden in het Prins Hendrikpark, waaronder de panden die grenzen aan Stationsweg 2, de nummers 4–8, met de kenmerkende torentjes. Bij nader inzien is er toch wel enige reden voor twijfel. In een advertentie in de Bussumsche Courant van juli 1903 zijn het immers de bekende Bussumse architect Kruisweg en zijn partner Van der Goot, die de bouw van het pand aan de Stationsweg 2 aanbesteden. Nu zegt dat ook niet alles, maar Stationsweg 2 past goed in hun oeuvre. En bovendien was Wiggers de Vries op dat moment pas 18 jaar oud.

Eenduidige helderheid over de architect van dit gemeentelijk monument is er niet en zal er misschien ook nooit komen. Maar Kruisweg en Van der Goot lijken hogere ogen te gooien dan Wiggers de Vries. Of misschien was laatstgenoemde op dat moment in de leer bij eerstgenoemden?


Actueel

Eindelijk foto's van Maria Mispelblom gevonden

Na zes jaar zoeken door onze vrijwilliger Margreet de Broekert zijn maar liefst vier foto’s van Maria Louise Mispelblom Beijer-Theunissen opgedoken. Dit dankzij de heer Ton Steenvoorden. Maria is op al deze foto’s de middelste dame. De vrouw rechts van haar is Wilhelmina Antonia Steenvoorden-Dorresteijn (roepnaam Mien en/of Mina). Mien was Maria’s dienstbode. Wie kan vertellen wie de vrouw links van Maria is? (van ons uit gezien)

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2021

Deze maand weer eens een onbekende foto uit ons archief. Een pand met fraai glas-in-loodwerk in de voordeur. De foto staat ook in  BHT 2015 nr. 2. Daar wordt vermeld dat het in de Badhuislaan zou zijn. Dit klopt echter niet.  Wie helpt ons verder? Mail uw antwoord naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Klik HIER voor een overzicht van alle foto's van de maand

We hebben 137 gasten en geen leden online